agapornis

Agapornis

Een agapornis is een vogelsoort die voorkomt in Afrika. Ze zijn familie van de papegaai. Ze zijn dan ook onderdeel van de dwergpapegaaien en zijn de kleinste papegaaisoort van de wereld. Van oorsprong zijn het vrij agressieve vogels, je kunt ze bijna niet houden met andere vogels omdat ze deze simpelweg aanvallen. Een agapornis wordt over het algemeen zo’n 12 tot 18 jaar.

Herkenningspunten

Agaporniden zijn te herkennen aan de kleine stompe staart en hun grote snavel. Vooral vergeleken met de rest van het lichaam is deze snavel bijzonder groot. Het zijn zeer kleurrijke vogels, meestal zijn ze groenrood van kleur, maar het komt voor dat ze een witte of andere kleur aannemen. Tevens hebben ze een brede kop met de ogen aan de zijkant. De agapornis wordt zo’n 12 tot 18 cm lang.

In een volière

Agapornissen zijn goed te houden in een volière. Ze zijn goed tam te krijgen en het zijn sociale vogels. Wel is er een restrictie; je dient ze alleen te houden met agapornissen, met een even aantal. Een koppel blijft hun gehele leven bij elkaar en dat is natuurlijk prachtig om te zien. Een nadeel is wel dat ze veel kapot maken. Ze kunnen speeltjes in een volière makkelijk kapot bijten en ook het gaas kan er snel aan gaan. Let hier dus goed op.

Voedsel agapornis

Op de markt is er een speciaal type voer beschikbaar voor agaporniden. Ook grote parkietenvoer lust een agapornis graag. Je kunt de dwergpapegaaien ook gerust een plakje komkommer, spinazie, andijvie geven. Ook hier lusten ze wel pap van. Fruit is ook iets waar de vogels enorm van houden. Geef ze alleen nooit avocado, deze zijn giftig voor hen.

Herkennen man/vrouw

Het verschil tussen een man en een vrouwtje is bij sommige soorten goed waar te nemen. Per soort verschilt dit, raadpleeg de pagina’s van de verschillende soorten om er achter te komen hoe je je eigen soort agapornis kunt herkennen.

Kweken

Het is goed mogelijk om met agaporniden te kweken. Allereerst dien je er natuurlijk wel voor te zorgen dat je beschikt over een koppel. Meestal is dit niet makkelijk vast te stellen. Wanneer je een koppel hebt, moeten ze elkaar natuurlijk ook een koppel vinden. Het is dus het best als je meerdere vogels in één volière doet, zodat ze hun eigen partner ook uit kunnen zoeken. Wanneer je bepaalde combinaties van agaporniden wilt kweken dan kun je ervoor kiezen om dit niet te doen.

De agaporniden zijn pas geslachtsrijp wanneer ze ongeveer een jaar zijn. Het is altijd handig om je vogels zo goed mogelijk te verzorgen en ze in een zo’n schoon mogelijke omgeving te laten leven. Ook het plaatsen van een nestkast is absoluut aan te raden.

De agapornis legt zo’n drie tot vijf eieren en het duurt drie weken voordat ze uitkomen. Zorg in deze periode en de periode daarna altijd voor voldoende eten. Helemaal wanneer de jonge vogels uit het ei gekropen zijn is er snel een tekort aan eten. Er moeten opeens meer vogels gevoed worden.

 

Extra opmerkingen

Het is verstandig om ongeveer drie a vier (mogelijke) koppels bij elkaar in een volière te plaatsen. Zo kan een agapornis zijn eigen partner uitkiezen.

Laat een reactie achter