Appelvink

Een appelvink is een zangvogel uit de familie vinkachtigen. Ze worden zo’n 16 tot 19 cm groot en worden moeizaam herkend. Dit komt omdat mensen hun gezang niet herkennen, er zijn weinig vogels die een dergelijk geluid produceren. De vogel komt voor in Europa en ook in Nederland, vooral de Veluwe wordt aangedaan door de appelvink. Hier leven ze hoog in de bomen en in struiken.

De appelvink is bruin van kleur en is onderop het lichaam lichtbruin. De vogel heeft een grote snavel waarmee hij noten kan breken. Tijdens de vlucht valt vooral de witte streep op de vleugels op. De kop en hals van de vink zijn ook erg dik.
Een appelvink wordt regelmatig in een volière gehouden. Het is hierbij aan te raden om ze in een grote volière te plaatsen, omdat het mannetje het vrouwtje aan kan vallen wanneer hij ‘niets anders te doen heeft’. Wanneer er meerdere vogels in de volière zitten kan het mannetje dit minder snel doen, omdat hij altijd het nest moet beschermen tegen de andere vogels.
De vogels eten noten, die voor vele vogels niet te kraken zijn. Dit kunnen ze doen met de dikke snavel die ze hebben. De vogels eten verder vooral kiemvoer, harde pitten, zaden van diverse bomen, droge vruchten en knoppen.
Een vrouw (pop) is te herkennen aan de kleuren. Deze zijn vaker grijzer en bleker. Ook is de driekleurige vlek die op de keel zit, smaller dan bij het mannetje het geval is. Bij kleine vogels is het nog makkelijker waar te nemen: de mannetjes hebben zwarte handpennen en de vrouwtjes zwart.
Het kweken van een appelvink kan erg lastig zijn, het is daarom raadzaam om er alleen aan te beginnen als je een gevorderde kweker bent. Vooral in kleinere volières is het niet aan te raden om dit te doen, met weinig vogels kan het mannetje de pop namelijk aan gaan vallen. Hierdoor zullen de jongen telkens sterven.
De vogels kunnen agressief zijn jegens andere vogelsoorten. Dit omdat ze erg beschermend zijn ingesteld.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?