appelvink

Appelvink

Een appelvink is een zangvogel uit de familie vinkachtigen. Ze worden zo’n 16 tot 19 cm groot en worden moeizaam herkend. Dit komt omdat mensen hun gezang niet herkennen, er zijn weinig vogels die een dergelijk geluid produceren. De vogel komt voor in Europa en ook in Nederland, vooral de Veluwe wordt aangedaan door de appelvink. Hier leven ze hoog in de bomen en in struiken.

Herkenningspunten

De appelvink is bruin van kleur en is onderop het lichaam lichtbruin. De vogel heeft een grote snavel waarmee hij noten kan breken. Tijdens de vlucht valt vooral de witte streep op de vleugels op. De kop en hals van de vink zijn ook erg dik.

In een volière

Een appelvink wordt regelmatig in een volière gehouden. Het is hierbij aan te raden om ze in een grote volière te plaatsen, omdat het mannetje het vrouwtje aan kan vallen wanneer hij ‘niets anders te doen heeft’. Wanneer er meerdere vogels in de volière zitten kan het mannetje dit minder snel doen, omdat hij altijd het nest moet beschermen tegen de andere vogels.

Voedsel appelvink

De vogels eten noten, die voor vele vogels niet te kraken zijn. Dit kunnen ze doen met de dikke snavel die ze hebben. De vogels eten verder vooral kiemvoer, harde pitten, zaden van diverse bomen, droge vruchten en knoppen.

Herkennen man/vrouw

Een vrouw (pop) is te herkennen aan de kleuren. Deze zijn vaker grijzer en bleker. Ook is de driekleurige vlek die op de keel zit, smaller dan bij het mannetje het geval is. Bij kleine vogels is het nog makkelijker waar te nemen: de mannetjes hebben zwarte handpennen en de vrouwtjes zwart.

Kweken

Het kweken van een appelvink kan erg lastig zijn, het is daarom raadzaam om er alleen aan te beginnen als je een gevorderde kweker bent. Vooral in kleinere volières is het niet aan te raden om dit te doen, met weinig vogels kan het mannetje de pop namelijk aan gaan vallen. Hierdoor zullen de jongen telkens sterven.

 

Extra opmerkingen

De vogels kunnen agressief zijn jegens andere vogelsoorten. Dit omdat ze erg beschermend zijn ingesteld.