Aurora astrilde

Aurora astrilde

De Aurora astrilde is een vogel die familie is van de vinkachtigen. De vogels worden niet heel groot, zo’n 11 tot 15 centimeter. Het zijn hele sociale vogels die goed met andere vogels overweg kunnen. In het wild leven de vogels in Midden-Afrika en worden ze vooral aangetroffen bij graslanden en bamboevelden. Ze leven vaak in groepjes van twee.

De vogels zijn grijzig van kleur en hebben een rode gloed op hun vleugels en staart. Ze worden vaak niet groter dan 11-15 centimeter en zien eruit als vinken.
Een aurora astrilde is een zeer sociale vogel. Ze kunnen bijna met alle andere vogels, op hun eigen soortgelijken na, zoals de Melba-astrilde. Doe je dit toch dan kun je agressiviteit uitlokken bij de vogels.
Je kunt een aurora astrilde gerust een zaadmengsel voor tropische vogels voeden. Hier lusten ze wel pap van. Ook vinden ze eivoer, groenver en allerlei zaden ook erg lekker. In de volière hoort verder grit en maagkiezel aanwezig te zijn, zodat ze zich gedurende de dag hiermee kunnen voeden.
Het herkennen van het mannetje en popje bij de aurora astrilde is eenvoudig. Het mannetje heeft een veel rodere kleur dan de pop. Op de buik is er ook duidelijk verschil te zien in kleur.
De vogels zijn niet schuw en leggen snel eieren. Dit doen ze het liefst in een struik of in lang gras. Is dit niet voorhanden dan gaan ze vaak al over naar een nestkastje. Wanneer je wilt gaan kweken dien je ervoor te zorgen dat er voldoende grashalmen, mos, donsveertjes of kokostouw in de volière aanwezig is. De aurora astrilde legt zo’n drie tot vier eieren die na twee weken uitkomen. Het duurt ongeveer drie weken voordat deze jongen het nest verlaten.
Als je toch besluit om diverse soorten astrildes te houden, kan het voorkomen dat de andere soorten astrildes de eieren van bijvoorbeeld de aurora astrilde kapot maken.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?