Baardmannetje

Het baardmannetje is een zangvogel die in rietmoerassen leeft. De vogel komt voor in Nederland, maar ook in de rest van Europa wordt de vogel regelmatig gezien. In de winter leven de vogels in grote groepen, tijdens het paarseizoen en in de zomer leven ze vooral in paren.

De vogels zijn een opvallende verschijning. De mannetjes hebben opvallende strepen op de baard. Ook hebben de vogels een lange staart, een dunne snavel en hele korte poten. De vogels worden zo’n 15 centimeter.
Een baardmannetje wordt regelmatig gezien in een volière. Dit is toegestaan zolang de vogels maar geringd zijn. Het zijn hele sociale vogels en kunnen goed in een gezelschapvolière. Het is aan te raden om veel riet, takken en andere verbergmogelijkheden te plaatsen in de volière. Baardmannetjes houden ervan wanneer de omgeving goed beschut is.
Het baardmannetje eet over het algemeen gewoon mee met de overige vogels van de volière. Er kan gewoon wildzangzaad gebruikt worden om deze mooie vogels te voeden. De vogels houden ook enorm van buffalowormen en pinky’s.
Het verschil tussen het mannetje en de pop is eenvoudig te zien. Het mannetje heeft opvallende strepen op de ‘baard’. Het popje heeft deze niet. Ook is het popje bruiner van kleur.
Wanneer er voldoende beschutting in de volière aanwezig is, is de kans groot dat de baardmannetjes gaan paren en dat het popje eieren gaat leggen. De vogels gebruiken vaak een half open nestkastje en gebruiken riet om het naar wens in te richten. De vogels broeden bijna twee week. De jongen vliegen na twee week uit. Het is belangrijk de vogels voordat dit gebeurt te ringen, het liefst op de vijfde dag. Dit is verplicht, anders mag je de vogels niet in de volière houden.
Geef de vogels ook eens wat insecten. Een baardmannetje smult hiervan!

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?