bandvink

Bandvink

De bandvink is een vogel die familie is van de prachtvinken. Het is een zangvogel die voorkomt in Noord- en Oost Afrika. In Nederland zal je ze alleen in volières zien. De vogels worden zo’n 12 centimeter groot. Het zijn sociale vogels, behalve in de kweekperiode. Tijdens deze periode kunnen ze erg vervelend zijn, bijvoorbeeld nestmateriaal van andere vogels stelen of eieren uit het nest gooien.

De vogels zijn te herkennen aan hun lichtbruine gestreepte nek en kop. De staart van de bandvink is gestreept en is bruin-wit. De vleugels van deze vinken zijn roodbruin van kleur. De kop is deels wit van kleur. Het mannetje heeft een rode band in de hals.
Het is goed mogelijk om een bandvink in de volière te houden. Dit wordt ook regelmatig gedaan, wel dien je er rekening mee te houden dat de vogels erg vervelend zijn tijdens de kweekperiode. Ze gooien eieren van andere vogels uit hun nest en stelen nestmateriaal uit deze nesten. Ook kunnen ze erg vervelend zijn tegen kleinere vogels. De vogels zijn sterk en hebben niet per se verwarming benodigd tijdens de winter. Wel is het belangrijk dat ze wel beschutting kunnen zoeken indien dit nodig is.
Bandvinken eten over het algemeen gewoon mee met het voer van de andere vogels, zolang het maar zaden zijn. Groenvoer vinden ze ook erg lekker, net als trosgierst. Ook willen de vogels graag grit en maagkiezel in hun volière te hebben, zodat ze dit op elk gewenst moment kunnen opeten.
Het is eenvoudig om het mannetje en de pop te onderscheiden. Het mannetje heeft een rode band in de hals, waar de pop dit niet heeft. Ook zijn de vrouwtjes lichter van kleur.
Wanneer je wilt kweken met bandvinken is het raadzaam om ervoor te zorgen dat er zich geen andere vogels in de kooi bevinden. Houd de vogels in aparte broedkooien om ruzies te voorkomen. De vogels accepteren veel als broedplaats, als korven of nestkastjes. De bandvink legt zo’n 4 tot 6 eieren en deze zullen na 2 weken uitkomen. Het is belangrijk om de vogels te ringen en voor voldoende voedsel te zorgen. Ook schoon drinkwater is erg belangrijk.
Tijdens de kweekperiode kan de bandvink vervelend zijn.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?