bandvink

Bandvink

De bandvink is een vogel die familie is van de prachtvinken. Het is een zangvogel die voorkomt in Noord- en Oost Afrika. In Nederland zal je ze alleen in volières zien. De vogels worden zo’n 12 centimeter groot. Het zijn sociale vogels, behalve in de kweekperiode. Tijdens deze periode kunnen ze erg vervelend zijn, bijvoorbeeld nestmateriaal van andere vogels stelen of eieren uit het nest gooien.

Herkenningspunten

De vogels zijn te herkennen aan hun lichtbruine gestreepte nek en kop. De staart van de bandvink is gestreept en is bruin-wit. De vleugels van deze vinken zijn roodbruin van kleur. De kop is deels wit van kleur. Het mannetje heeft een rode band in de hals.

In een volière

Het is goed mogelijk om een bandvink in de volière te houden. Dit wordt ook regelmatig gedaan, wel dien je er rekening mee te houden dat de vogels erg vervelend zijn tijdens de kweekperiode. Ze gooien eieren van andere vogels uit hun nest en stelen nestmateriaal uit deze nesten. Ook kunnen ze erg vervelend zijn tegen kleinere vogels.  
 
De vogels zijn sterk en hebben niet per se verwarming benodigd tijdens de winter. Wel is het belangrijk dat ze wel beschutting kunnen zoeken indien dit nodig is.

Voedsel bandvink

Bandvinken eten over het algemeen gewoon mee met het voer van de andere vogels, zolang het maar zaden zijn. Groenvoer vinden ze ook erg lekker, net als trosgierst. Ook willen de vogels graag grit en maagkiezel in hun volière te hebben, zodat ze dit op elk gewenst moment kunnen opeten.

Herkennen man/vrouw

Het is eenvoudig om het mannetje en de pop te onderscheiden. Het mannetje heeft een rode band in de hals, waar de pop dit niet heeft. Ook zijn de vrouwtjes lichter van kleur.

Kweken

Wanneer je wilt kweken met bandvinken is het raadzaam om ervoor te zorgen dat er zich geen andere vogels in de kooi bevinden. Houd de vogels in aparte broedkooien om ruzies te voorkomen. De vogels accepteren veel als broedplaats, als korven of nestkastjes. De bandvink legt zo’n 4 tot 6 eieren en deze zullen na 2 weken uitkomen. Het is belangrijk om de vogels te ringen en voor voldoende voedsel te zorgen. Ook schoon drinkwater is erg belangrijk.  
 

 

Extra opmerkingen

Tijdens de kweekperiode kan de bandvink vervelend zijn.