Barraband parkiet

Barraband parkiet

De barraband parkiet is een prachtige parkiet die voornamelijk leeft in Australië. De vogels worden zo’n 45 centimeter. Haar wetenschappelijke naam is ‘polytelis’ wat prachtig betekent. Dit is natuurlijk geheel terecht.

Herkenningspunten

De vogel is vooral te herkennen aan haar mooie gele kop en rode band in de hals (bij de man). De vogels zijn verder groen van kleur.

In een volière

Het is zeker mogelijk om een barraband parkiet in je volière te houden. Zelf ben ik enorm fan van deze vogels en zou ik aanraden om een grote volière te bouwen van minstens 4 x 3 x 2 meter (Lengte x breedte x hoogte). Des te groter des te beter voor deze vogels.

Voedsel barraband parkiet

De barraband parkiet eet graag een zaadmengsel voor grote parkieten. Dit is gewoon verkrijgbaar bij de dierenzaak of op internet. Tevens houden de parkieten enorm van kiemzaad, fruit en eivoer. Geef tevens, net als bij andere vogels, veel kiezel en grit aan de parkieten. Dit zodat ze op elk gewenst moment dit kunnen opnemen. Ook een fruitboomtak doet de knaagbehoefte van deze vogels goed.

Herkennen man/vrouw

Het is zeer eenvoudig om het onderscheid tussen man en pop te zien. De kleuren op de kop van het mannetje zijn veen kleurrijker. Ze hebben een gele kop met een rode band in de hals. Ook heeft het mannetje een geel-oranje iris en het popje een bruine.

Kweken

Een barraband parkiet legt zo’n 3 tot 6 eieren per leg. Het uitbroeden van deze duurt ongeveer 3 weken. De jongen vliegen uit na een maand, maar blijven nog lang gevoed worden door hun ouders. Let op: tijdens het broeden en een aantal weken nadat de eieren zijn uitgekomen kunnen de ouders erg agressief zijn.  
 
Het kweken kan normaal gesproken gewoon in de volière gedaan worden. De parkieten leggen normaal gesproken hun eieren gewoon in een nestkast. Zorg wel voor voldoende takken en  hooi in de volière, dit gebruiken ze graag om het nest geschikter te maken.  

Extra opmerkingen

Tijdens het broeden zijn de vogels agressief. Stoor de barraband parkiet dus niet.  

Laat een reactie achter