Barraband parkiet

Barraband parkiet

De barraband parkiet is een prachtige parkiet die voornamelijk leeft in Australië. De vogels worden zo’n 45 centimeter. Haar wetenschappelijke naam is ‘polytelis’ wat prachtig betekent. Dit is natuurlijk geheel terecht.

De vogel is vooral te herkennen aan haar mooie gele kop en rode band in de hals (bij de man). De vogels zijn verder groen van kleur.
Het is zeker mogelijk om een barraband parkiet in je volière te houden. Zelf ben ik enorm fan van deze vogels en zou ik aanraden om een grote volière te bouwen van minstens 4 x 3 x 2 meter (Lengte x breedte x hoogte). Des te groter des te beter voor deze vogels.
De barraband parkiet eet graag een zaadmengsel voor grote parkieten. Dit is gewoon verkrijgbaar bij de dierenzaak of op internet. Tevens houden de parkieten enorm van kiemzaad, fruit en eivoer. Geef tevens, net als bij andere vogels, veel kiezel en grit aan de parkieten. Dit zodat ze op elk gewenst moment dit kunnen opnemen. Ook een fruitboomtak doet de knaagbehoefte van deze vogels goed.
Het is zeer eenvoudig om het onderscheid tussen man en pop te zien. De kleuren op de kop van het mannetje zijn veen kleurrijker. Ze hebben een gele kop met een rode band in de hals. Ook heeft het mannetje een geel-oranje iris en het popje een bruine.
Een barraband parkiet legt zo’n 3 tot 6 eieren per leg. Het uitbroeden van deze duurt ongeveer 3 weken. De jongen vliegen uit na een maand, maar blijven nog lang gevoed worden door hun ouders. Let op: tijdens het broeden en een aantal weken nadat de eieren zijn uitgekomen kunnen de ouders erg agressief zijn. Het kweken kan normaal gesproken gewoon in de volière gedaan worden. De parkieten leggen normaal gesproken hun eieren gewoon in een nestkast. Zorg wel voor voldoende takken en hooi in de volière, dit gebruiken ze graag om het nest geschikter te maken.
Tijdens het broeden zijn de vogels agressief. Stoor de barraband parkiet dus niet.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?