beo

Beo

De beo is een vogel die behoort tot de spreeuwachtigen. Hij wordt door veel mensen onder de papegaaiachtigen geschaard, maar dit klopt niet. Deze aanname is gebaseerd op het spraakvermogen van de vogel. De vogels leven normaal gesproken in Zuidoost Azië en op Hawaii. Ze worden vooral waargenomen aan de randen van dichte bossen. De vogels kunnen best groot worden, ze variëren van 25 tot 30 centimeter.

De beo’s hebben een zwart verenkleed en is behoorlijk groot. Er zitten gele of oranje gekleurde stukjes op de kop van de vogels. De snavel van de beo is ook geel of oranje van kleur. Ook zijn er grote witte vlekken te vinden op de handpennen van de vogels.
Beo’s hebben een warme temperatuur nodig om goed te kunnen leven. Daarom is een buitenvolière vaak niet voldoende. Een binnenvolière of een groot hok is wel mogelijk. Beo’s maken erg veel rommel, ze gooien hun voedsel overal heen. Ook voeder- en waterbakken zijn niet veilig. Bevestig deze dus goed, want de beo is sterker dan dat je denkt. Plaats enkele stokken in de binnenvoliere of hok, maar niet teveel. Beo’s houden er namelijk van om veel te kunnen bewegen. Houd er tevens rekening mee dat de ontlasting van beo’s erg kan stinken.
De vogels eten voornamelijk vruchten, buffalo wormen en meelwormen. De vogels lusten zelfs kwark, hondenvlokken en insectenvoermengsel. In de winkel en op het internet is er speciaal voer verkrijgbaar, dit zijn beoparels. Het is goed om dit voer af te wisselen met de vruchten en insecten die hierboven genoemd zijn.
Een mannetje en een popje zijn erg lastig te herkennen. Sterker nog, het verschil is niet te zien.
Beo’s zijn geen makkelijke vogels om te kweken. De vogels moeten namelijk ook echt met elkaar overweg kunnen. Kunnen ze dat niet, dan komen er simpelweg geen eieren. De vogels leggen hun eieren in broedblokken, Deze dienen best groot te zijn omdat het ook grote vogels te zijn. Probeer een broedblok van zo’n 50 x 50 x 50 cm aan te houden. De beo’s vullen zelf het broedblok aan met bladeren, takjes, mos en veren. Het vrouwtje legt gemiddeld twee eieren en deze komen na ongeveer twee weken uit. De kleine beo’s blijven nog een maand bij de ouders, waarna ze vervolgens zelfstandig verder kunnen gaan.
De ontlasting van de beo kan enorm stinken.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?