Bergparkiet

Bergparkiet

De bergparkiet is een parkiet die voornamelijk leeft in het bos langs rivieren en wegen van Zuid-Australië. Het zijn mooie vogels met veel kleur. De vogels worden behoorlijk groot, zo’n 35 tot 45 centimeter. Ze leven normaal gesproken in een warm klimaat, maar kunnen ook prima het Nederlandse klimaat overleven.

De vogels hebben een mooie, gele en groene, kleur. Op de vleugels van de bergparkiet bevindt zich een rode band. De snavel van de vogels is rood en de poten zijn grijs van kleur. Jonge bergparkieten zijn groen/geel van kleur.
Het is goed mogelijk om bergparkieten te houden in een buitenvolière. De vogels zijn zeer sterk en passen zich uitstekend aan aan het Nederlandse klimaat. Wel is het belangrijk dat ze een grote volière hebben, deze moet wel minstens 5 x 2 x 2 zijn, omdat dit type parkiet er van geniet om veel te kunnen vliegen. De vogels zijn sociaal en kunnen goed met andere parkieten. Het zijn actieve vogels die veel vliegen. Biedt ze deze mogelijkheid dus ook.
De bergparkiet eet gewoon mee met het reguliere voedsel van parkieten: een zaadmengsel voor grote parkieten. Dit is gewoon in de winkel te koop of op het internet. De bergparkieten houden tevens van levende insecten, gekiemde zaden en eivoer.
De man en de pop zijn eenvoudig uit elkaar te houden. Waar het mannetje vooral geel van kleur is, is het vrouwtje veel groener. Tevens is de staart van het popje deels roze van kleur en bij het mannetje is deze zwart. Ben je er dan nog niet uit of het een mannetje of popje is, dan kun je letten op de bovenstaart. Bij het mannetje is deze namelijk blauwachtig en bij het vrouwtje groen.
Wanneer je bergparkieten wilt gaan kweken is het van belang dat je meerdere nestkasten plaatst. Zo kunnen de parkieten zelf uitzoeken in welk kastje ze gaan broeden. Per leg worden er zo’n 5 eieren gelegd, soms iets meer en soms iets minder. Het broedproces duurt zo’n drie weken. De jongen vliegen na vijf weken uit en kunnen dan zelfstandig leven. Het ringen moet je doen binnen vijf dagen, anders worden ze al te groot. De vogels worden geslachtsrijp op een leeftijd van twee jaar.
De bergparkiet heeft een grote volière nodig.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?