catharina parkiet

Catharina parkiet

De catharina parkiet is een parkiet die voorkomt in Zuid-Amerika. Vooral in Mexico en Panama worden deze vogels regelmatig gespot. De vogels worden zo’n 20 centimeter groot. De catharinaparkieten leven over het algemeen in grote getalen en vliegen grote afstanden.

De vogels zijn in het wild nauwelijks te vinden, ze vliegen erg hoog dus je kunt ze niet zomaar waarnemen. De parkieten zijn groen van kleur, alleen de poten zijn grijs.
De catharina parkiet is goed in een buitenvolière te houden. Het zijn sterke vogels die de winter goed kunnen overleven. Er is geen bijverwarming benodigd, wel vinden de parkieten het fijn om te kunnen schuilen, zoals ’s nachts en ’s winters. De vogels zijn sociaal en kunnen goed overweg met vele andere soorten vogels. Het zijn hele leuke bewegelijke vogels die bijna nooit stilzitten. Ze maken niet veel kapot en maken ook niet veel herrie.
De parkieten eten gewoon mee met de overige parkieten, je kunt dus gewoon zaadmengsel voor grote parkieten aanschaffen. Dit is te koop in de winkel of op het internet.
Het kan moeilijk zijn om het verschil tussen een mannetje en een pop te herkennen bij de catharina parkiet. Er zijn slechts kleine verschillen tussen beide geslachten. Het mannetje heeft een deels zwart staartuiteinde en de vrouwtjes niet of slechts een beetje. Tevens is de snavel van het mannetje groter dan die van een popje.
De catharinaparkieten hebben grote kweekkooien nodig of een groot nestkastje. Het is aan te raden om te beginnen met kweken wanneer de vogels een jaar oud zijn. Zo kunnen ze zich ook op dit vlak nog volledig ontwikkelen en kweek je vervolgens de mooiste vogels. Het vrouwtje legt zo’n 4 tot 7 eieren per keer en deze worden uitgebroed in 23 dagen. De vogels zijn niet agressief wanneer ze aan het broeden zijn, je kunt dus gerust even een kijkje nemen bij de broedende catharina parkiet.
De catharina parkiet is een zeer sociale vogel die goed overweg kunnen met vele andere soorten.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?