catharina parkiet

Catharina parkiet

De catharina parkiet is een parkiet die voorkomt in Zuid-Amerika. Vooral in Mexico en Panama worden deze vogels regelmatig gespot. De vogels worden zo’n 20 centimeter groot. De catharinaparkieten leven over het algemeen in grote getalen en vliegen grote afstanden.

Herkenningspunten

De vogels zijn in het wild nauwelijks te vinden, ze vliegen erg hoog dus je kunt ze niet zomaar waarnemen. De parkieten zijn groen van kleur, alleen de poten zijn grijs. 

In een volière

De catharina parkiet is goed in een buitenvolière te houden. Het zijn sterke vogels die de winter goed kunnen overleven. Er is geen bijverwarming benodigd, wel vinden de parkieten het fijn om te kunnen schuilen, zoals ’s nachts en ’s winters.

De vogels zijn sociaal en kunnen goed overweg met vele andere soorten vogels. Het zijn hele leuke bewegelijke vogels die bijna nooit stilzitten. Ze maken niet veel kapot en maken ook niet veel herrie.

Voedsel catharina parkiet

De parkieten eten gewoon mee met de overige parkieten, je kunt dus gewoon zaadmengsel voor grote parkieten aanschaffen. Dit is te koop in de winkel of op het internet.

Herkennen man/vrouw

Het kan moeilijk zijn om het verschil tussen een mannetje en een pop te herkennen bij de catharina parkiet. Er zijn slechts kleine verschillen tussen beide geslachten. Het mannetje heeft een deels zwart staartuiteinde en de vrouwtjes niet of slechts een beetje. Tevens is de snavel van het mannetje groter dan die van een popje.

Kweken

De catharinaparkieten hebben grote kweekkooien nodig of een groot nestkastje. Het is aan te raden om te beginnen met kweken wanneer de vogels een jaar oud zijn. Zo kunnen ze zich ook op dit vlak nog volledig ontwikkelen en kweek je vervolgens de mooiste vogels. Het vrouwtje legt zo’n 4 tot 7 eieren per keer en deze worden uitgebroed in 23 dagen. De vogels zijn niet agressief wanneer ze aan het broeden zijn, je kunt dus gerust even een kijkje nemen bij de broedende catharina parkiet.

 

Extra opmerkingen

De catharina parkiet is een zeer sociale vogel die goed overweg kunnen met vele andere soorten.