chinese dwergkwartel

Chinese dwergkwartel

De Chinese dwergkwartel is een kleine vogel die familie is van de fazant. Ze leven in Zuid-Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. Het is een bekende vogel, ze worden vaak in volières aangetroffen. In het wild worden ze vaak aangetroffen in moerassen en op grasland. De kwartels worden zo’n 10 tot 14 cm groot.

De vogels zijn zeer klein en kunnen niet vliegen. Ze hebben een grijsbruine kleur en zijn actief. Vooral de mannetjes zijn mooi, ze zijn blauwgrijs van kleur met een mooie keeltekening.
De Chinese dwergkwartel wordt erg vaak in een volière aangetroffen. De vogels zijn zeer sociaal en maken geen ruzie met andere vogels. Dit doen ze wel met andere vogels die veel op de grond leven, zorg er dus voor dat je verder geen andere soorten vogels hebt die alleen op de grond lopen. Ook is het raadzaam om niet meerdere mannetjes in een volière te zetten, ze kunnen namelijk agressief jegens elkaar zijn. Ook kan het mannetje agressief tegen het vrouwtje zijn, daarom is het aan te raden om meerdere vrouwtjes in de volière te plaatsen.
De Chinese dwergkwartels eten vooral veel van wat de andere vogels verspillen. Het zijn dus echte opruimers. Ook eten ze graag tropisch zaadmengsel of legkorrels. Meel- en Buffalo wormen zijn ook erg geliefd bij de kwartels. Net als bij vele andere volièrevogels is het aan te raden om ook maagkiezel en grit toe te voegen.
Het onderscheid tussen man en vrouw is goed te zien bij de dwergkwartels. Het mannetje heeft een blauwgrijze borst, gele poten, bruine buik en een zwart-witte keeltekening. Het vrouwtje heeft dit niet en is geheel bruin van kleur.
Het kweken van Chinese dwergkwartels hoeft niet moeilijk te zijn. In het begin zal de kwartel vooral verspreid door de gehele volière eieren leggen, later zal ze een geschikt plekje zoeken om écht te beginnen met het broeden. Er worden vaak bijzonder veel eieren gelegd door de kwartel, zo’n acht per keer. Het duurt zo’n drieënhalf week voordat de eieren uitkomen. Na acht weken ‘vliegen’ de vogels uit.
Een Chinese dwergkwartel houdt erg van een zandbadje.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?