diamantduif

Diamantduif

De diamantduif is een zeer populaire volièrevogel binnen Nederland. Hij leeft in Australië en heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk. De vogels hebben namelijk een soort diamantjes op de vleugels. De vogels worden zo’n 20 centimeter. En is de kleinste duivensoort van de wereld.

De diamantduif is te herkennen aan de diamantachtige kleur. De kop is lichtgrijs en de staart is donkerder van kleur. Wat ook opvalt is dat deze duif rondom de ogen rood van kleur is. De vogels maken een koerend geluid, net als andere duiven.
De diamantduiven worden al honderden jaren in Nederland in volières gehouden. De vogels zijn razend populair en dat komt omdat ze zo makkelijk te houden zijn. De vogels zijn zeer geschikt om mee te beginnen. Ze zijn niet veeleisend en beginnen al vlug met broeden. Diamantduiven houden ook erg veel van zon, zorg er dus voor dat je volière ook deels in de zon geplaatst is.
Een diamantduif is erg gemakkelijk en is een echte alleseter. Ze hebben weinig eisen aan voedsel en huisvesting. Ze eten gewoon mee met het voedsel van andere tropische vogels. Ook dien je altijd maagkiezel en grit aan te bieden in de volière, zoals eigenlijk voor heel veel volièrevogels geldt. Ik bestel mijn producten altijd bij de website Dierenfestijn.nl. Een zeer betrouwbare partner voor alle benodigdheden voor de vogels!

Mijn tips voor deze vogel

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-53-33

Bestel dit product!

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-55-33

Bestel dit product!

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-59-04

Bestel dit product!

De mannetjes en vrouwtjes lijken enorm veel op elkaar. Er is slechts één manier om erachter te komen of een vogel een mannetje of vrouwtje is. Het mannetje spreidt zijn veren namelijk bij het baltsen. Op andere manieren is het onderscheid helaas niet te zien.
Diamantduiven leggen erg snel eieren en ze hebben daar niet veel voor nodig. Ze leggen twee eieren die na twee weken uitkomen. Twee weken na het uitkomen zijn de jonge diamantduifjes volwassen en vliegen ze uit. Op dit moment kunnen ze worden gescheiden van de ouders. Tip: Leg bij het kweken altijd even wat extra hooi in het korfje of nestje. Dit zorgt ervoor dat de jongen geen spreidposten krijgen. De duiven maken zelf slecht nesten.
Een diamantduif legt heel vaak eieren, vaak wel meer dan vier keer per jaar. Ook houden de vogels erg van een zandbad.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?