edelzanger

Edelzanger

De edelzanger is een leuke bewegelijke vogel die je veel in volières tegenkomt. Van oorsprong komt de vogel voor in Afrika. De vogels zijn vooral te vinden rondom dorpen en boerderijen. De edelzangers staan bekend om hun mooie zang. Ze worden niet heel groot, zo’n 11 tot 13 centimeter is gebruikelijk.

De edelzanger is bruin van kleur. Donkerbruin op de veren en op de buik lichtbruin tot lichtgrijs. Verder vallen de vogels te herkennen aan hun prachtige zang, hierbij moet wel gezegd worden dat alleen het mannetje zingt. Het popje doet dit niet.
De edelzanger kan prima in een gezelschapsvolière gehouden worden. Ze maken geen ruzie met andere vogels en zijn een geweldige toevoeging door hun prachtige zang. Ze kunnen goed in een buitenvolière overwinteren. Wel dien je ervoor te zorgen dat ze zich met de kou wel terug kunnen trekken in een vorstvrij nachthok. Ook houden de vogels van wat beplanting. Deze bewegelijke vogels zitten ook regelmatig op de grond, houd hier dus rekening mee voor als je bijvoorbeeld ook al kwartels hebt. De edelzangers kun je beter niet houden met de Mozambique sijs en kanaries.
De vogels eten graag zaadmengsel voor tropische vogels. Ze eten ook graag kiemzaad en voer voor volièrevogels. Onkruidzaad, insectenvoer, grit en maagkiezel dienen ook aanwezig te zijn in een volière die edelzangers bevat.
Het mannetje en het popje zijn niet te herkennen aan het uiterlijk. Ze zijn identiek. Er is één manier om erachter te komen of het een mannetje of vrouwtje betreft en dat is de zang. Het mannetje is namelijk degene die zingt. Het vrouwtje doet dit niet. Ook is het vrouwtje vaak iets kleiner dan de man.
De vogels zijn relatief makkelijk te kweken. Het popje bouwt het nest en doet dit met mos, droog gras, sisaltouw of ander goed nestmateriaal. Zorg er dus voor dat dit materiaal voldoende aanwezig is in de volière. Het popje legt ongeveer vier eieren die ze binnen twee weken uitbroedt. De jongen verlaten na drie weken het nest.
De edelzanger is niet schuw en houdt af en toe wel eens van een bad.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?