edelzanger

Edelzanger

De edelzanger is een leuke bewegelijke vogel die je veel in volières tegenkomt. Van oorsprong komt de vogel voor in Afrika. De vogels zijn vooral te vinden rondom dorpen en boerderijen. De edelzangers staan bekend om hun mooie zang. Ze worden niet heel groot, zo’n 11 tot 13 centimeter is gebruikelijk.

Herkenningspunten

De edelzanger is bruin van kleur. Donkerbruin op de veren en op de buik lichtbruin tot lichtgrijs. Verder vallen de vogels te herkennen aan hun prachtige zang, hierbij moet wel gezegd worden dat alleen het mannetje zingt. Het popje doet dit niet.

In een volière

De edelzanger kan prima in een gezelschapsvolière gehouden worden. Ze maken geen ruzie met andere vogels en zijn een geweldige toevoeging door hun prachtige zang. Ze kunnen goed in een buitenvolière overwinteren. Wel dien je ervoor te zorgen dat ze zich met de kou wel terug kunnen trekken in een vorstvrij nachthok. Ook houden de vogels van wat beplanting. Deze bewegelijke vogels zitten ook regelmatig op de grond, houd hier dus rekening mee voor als je bijvoorbeeld ook al kwartels hebt.

De edelzangers kun je beter niet houden met de Mozambique sijs en kanaries.

Voedsel edelzanger

De vogels eten graag zaadmengsel voor tropische vogels. Ze eten ook graag kiemzaad en voer voor volièrevogels. Onkruidzaad, insectenvoer, grit en maagkiezel dienen ook aanwezig te zijn in een volière die edelzangers bevat.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje en het popje zijn niet te herkennen aan het uiterlijk. Ze zijn identiek. Er is één manier om erachter te komen of het een mannetje of vrouwtje betreft en dat is de zang. Het mannetje is namelijk degene die zingt. Het vrouwtje doet dit niet. Ook is het vrouwtje vaak iets kleiner dan de man.

Kweken

De vogels zijn relatief makkelijk te kweken. Het popje bouwt het nest en doet dit met mos, droog gras, sisaltouw of ander goed nestmateriaal. Zorg er dus voor dat dit materiaal voldoende aanwezig is in de volière. Het popje legt ongeveer vier eieren die ze binnen twee weken uitbroedt. De jongen verlaten na drie weken het nest.

 

Extra opmerkingen

De edelzanger is niet schuw en houdt af en toe wel eens van een bad.