Elegantparkiet

Elegantparkiet

De elegantparkiet is een vogelsoort die behoort tot de parkietachtigen. Ze worden best groot, namelijk zo’n 27 centimeter. Van oorsprong leven ze in Australië. Het zijn bijzonder goede vliegers en tonen dit in een volière ook graag. Ze klimmen niet veel, zoals vele andere parkieten wel doen.

Het grootste gedeelte van de kop van de vogels is groen van kleur, de nek van de elegantparkiet is olijfgeel en de wangen, het onderlijf en de voorhoofdsband zijn geel van kleur. De vleugels hebben verschillende kleuren. Zo zijn deze blauw, groen, geel en soms ook rood van kleur.
Het is goed mogelijk om de elegantparkiet in een buitenvolière te houden, wel hebben ze een vorstvrij binnenhok nodig. De vogels zijn zeer sociaal en kunnen, in tegenstelling tot vele andere parkieten, wel gehouden worden met andere soorten vogels. Er zijn enkele uitzonderingen waar ze niet mee gehouden kunnen worden, dit zijn de: splendidparkiet, bourkeparkiet en de turqouisineparkiet.

Met de andere vogels maken ze geen ruzie. Het enige wat ze wel veel doen is vliegen. Het zijn namelijk zeer bewegelijke vogels. Houd hier dus rekening mee als je ze wilt aanschaffen voor je volière. Ze hebben veel ruimte nodig, slechts hun vleugels strekken is niet voldoende. Ze leggen elke afstand af met vliegen en klimmen niet. Ook slopen de elegantparkieten niet, je kunt dus gerust de volière beplanten en speeltjes ophangen. De vogels maken geen herrie.
De elegantparkiet eet graag grof parkietenvoer maar ze lusten ook graag andijvie, sla, spinazie. Je dient dit wel eerst goed af te spoelen omdat ze ziek kunnen worden van de middelen die op de groenten gespoten zijn. Trosgierst wordt ook echt gewaardeerd door de vogels.


Gist en maagkiezel dient ook altijd aanwezig te zijn in de volière of het hok.
De poppen (vrouwtjes) zijn matter geel van kleur dan de mannetjes. Ook zijn de slagpennen bij het mannetje zwart, waar ze bij het vrouwtje bruin zijn.
Elegantparkieten zijn niet moeilijk te kweken. Ze gaan al snel over tot het leggen van eieren. Een goede tip is dat je niet meerdere koppels in een hok moet plaatsen, de vogels kunnen dan agressief jegens elkaar reageren wanneer een vrouwtje aan het broeden is. De elegantparkieten maken vaak geen nest, maar leggen ze gewoon op de grond. Toch kiezen ze er soms wel voor om in een nestkast te gaan broeden. De reden hiervoor is onduidelijk. Er worden zo’n 5 eieren gelegd. Elke dag één. Het is volkomen normaal dat er enkele onbevruchte eieren bijzitten. De eieren komen na ongeveer 17-19 dagen uit. De jongen vliegen na twee weken uit.
Het is volkomen normaal dat er soms onbevruchte eieren worden gelegd door een elegantparkiet.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?