Forpus coelestis

Forpus coelestis

De forpus coelestis is een vogel der dwergpapegaaien. Het is een relatief onbekende soort maar is wel een erg mooie vogel. Ze kunnen prima in een volière of in een kooi. De forpus coelestis wordt zo’n 13 centimeter groot en komt van oorsprong voor in Equador en Peru. Ook komen ze voor langs de westkust van Zuid-Amerika. Het zijn hele nieuwsgierige vogels die tevens ook erg bewegelijk zijn.

De vogels vallen te herkennen aan hun mooie overwegend groene kleur. Enkele veren zijn blauw en de rest vaak grijsgroen. De kop van de forpus coelestis is overwegend groen.
Deze vogels zijn prima te houden in een volière of in een kooi. Wel dient er een vorstvrij binnenhok aanwezig te zijn waar de vogels zich kunnen terugtrekken wanneer het ze te koud wordt. Deze vogel zit liever niet alleen, neem dus altijd een koppel wanneer je van plan bent deze dwergpapegaai aan te schaffen. Ook houden ze van een stukje vliegen. Een kooi dient minstens 90 x 50 centimeter zijn. Zorg tevens voor veel takken, de vogels zijn namelijk heel actief en veranderen vaak van tak. Ook dien je rekening te houden met de omgeving, de vogels houden van een rustige omgeving want ze schrikken best snel. Zorg er tevens voor dat de volière of het hok niet op de tocht staat.

De forpus coelestis kan erg agressief zijn. Wanneer er nieuwe vogels geplaatst worden kunnen deze soms zelfs vermoord worden. Hij wil zijn territorium niet graag delen met nieuwkomers.
De vogels eten als basis zaadmengsel voor grote parkieten. Ook dienen de vogels altijd maagkiezel, grit en oesterschelpen tot hun beschikking te hebben. Tevens lusten ze erg graag fruit, trosgierst en groente.
Het mannetje en de pop zijn goed van elkaar te onderscheiden. De man heeft een groene tot grijsgroene huidskleur en heeft een blauw tekening op de kop. Het vrouwtje is bijna geheel groen.
Deze vogels zijn prima te kweken in grote broedkooien. De vogels bouwen het liefst hun nest deels met vermolmd hout. Dit is gewoon in de winkel of op het internet te koop. De pop legt zo’n vijf eieren en broedt deze binnen 18 dagen uit. Een maand na het uitkomen, verlaten de jongen het nest, een prachtig gezicht.
Let op bij het verplaatsen van de eieren van de forpus coelestis, ze kunnen erg agressief uit de hoek komen!

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?