Forpus coelestis

Forpus coelestis

De forpus coelestis is een vogel der dwergpapegaaien. Het is een relatief onbekende soort maar is wel een erg mooie vogel. Ze kunnen prima in een volière of in een kooi. De forpus coelestis wordt zo’n 13 centimeter groot en komt van oorsprong voor in Equador en Peru. Ook komen ze voor langs de westkust van Zuid-Amerika. Het zijn hele nieuwsgierige vogels die tevens ook erg bewegelijk zijn.

Herkenningspunten

De vogels vallen te herkennen aan hun mooie overwegend groene kleur. Enkele veren zijn blauw en de rest vaak grijsgroen. De kop van de forpus coelestis is overwegend groen.

In een volière

Deze vogels zijn prima te houden in een volière of in een kooi. Wel dient er een vorstvrij binnenhok aanwezig te zijn waar de vogels zich kunnen terugtrekken wanneer het ze te koud wordt. Deze vogel zit liever niet alleen, neem dus altijd een koppel wanneer je van plan bent deze dwergpapegaai aan te schaffen. Ook houden ze van een stukje vliegen. Een kooi dient minstens 90 x 50 centimeter zijn. Zorg tevens voor veel takken, de vogels zijn namelijk heel actief en veranderen vaak van tak. Ook dien je rekening te houden met de omgeving, de vogels houden van een rustige omgeving want ze schrikken best snel. Zorg er tevens voor dat de volière of het hok niet op de tocht staat.  
 
De forpus coelestis kan erg agressief zijn. Wanneer er nieuwe vogels geplaatst worden kunnen deze soms zelfs vermoord worden. Hij wil zijn territorium niet graag delen met nieuwkomers.

Voedsel forpus coelestis

De vogels eten als basis zaadmengsel voor grote parkieten. Ook dienen de vogels altijd maagkiezel, grit en oesterschelpen tot hun beschikking te hebben. Tevens lusten ze erg graag fruit, trosgierst enn groente.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje en de pop zijn goed van elkaar te onderscheiden. De man heeft een groene tot grijsgroene huidskleur en heeft een blauw tekening op de kop. Het vrouwtje is bijna geheel groen.

Kweken

Deze vogels zijn prima te kweken in grote broedkooien. De vogels bouwen het liefst hun nest deels met vermolmd hout. Dit is gewoon in de winkel of op het internet te koop. De pop legt zo’n vijf eieren en broedt deze binnen 18 dagen uit. Een maand na het uitkomen, verlaten de jongen het nest, een prachtig gezicht.

 

Extra opmerkingen

Let op bij het verplaatsen van de eieren van de forpus coelestis, ze kunnen erg agressief uit de hoek komen!