Goudmus

Goudmus

De goudmus is een sociale vogel die voorkomt in Afrika in open landschappen. Ze worden zo’n 13 tot 15 centimeter groot. Het zijn hele sociale vogels die prima met andere vogels gehouden kunnen worden. De vogels zijn zeer bewegelijk en redelijk schuw.

Herkenningspunten

De goudmus lijkt erg veel op de reguliere huismus, alleen de kop en de borst is geel. De vleugels en rug zijn bruin van kleur met grijze en zwarte accenten. 

In een volière

Deze vogels zijn zeer sociaal en kunnen met vele andere soorten vogels gehouden worden. Over het algemeen maken ze geen ruzie. Er kunnen meerdere paren in een volière gehouden worden. De goudmus is een gemakkelijke vogel maar is wel heel erg druk. Wij raden aan om deze vogel alleen in een grote volière te houden omdat ze anders nauwelijks plek hebben om te bewegen, en dat doen ze veel.

Voedsel goudmus

De goudmus houdt van zaadmengsel voor tropische vogels of volièrevogels. Ook dient er altijd kiemzaad en eivoer of krachtvoer verstrekt te worden aan de vogels. Ook insecten- of universeelvoer kan toegevoegd worden aan de voedingsbak. De vogels houden ook van Buffalo wormen en meelwormen. Er dient natuurlijk ook altijd maagkiezel en grit aanwezig te zijn in de volière.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje en de pop zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden. De mannetjes hebben een gele kleur met bruingrijze vleugels, staart en rug. De vrouwtjes hebben geen gele kleur of slechts in kleine mate.

Kweken

Goudmussen zijn heel eenvoudig te kweken. Ze leggen meerdere malen per jaar eieren en dit gaat meestal ook vlekkeloos. Ze leggen hun eieren in een broedblokje of in een nestkast. Deze hoeft niet heel groot te zijn. Er worden per keer zo’n vier eieren gelegd welke binnen twee weken uitgebroed zijn. Na twee weken vliegen de jongen uit. Een prachtig gezicht.

 

Extra opmerkingen

De goudmus kan voor erg veel nakomelingen zorgen. Soms leggen ze wel vier á vijf keer per jaar eieren en per keer zo’n vier eieren. Dat kan zorgen voor een flink volle volière. Houd hier dus rekening mee als je de goudmus aanschaft. 

Laat een reactie achter