Goudmus

Goudmus

De goudmus is een sociale vogel die voorkomt in Afrika in open landschappen. Ze worden zo’n 13 tot 15 centimeter groot. Het zijn hele sociale vogels die prima met andere vogels gehouden kunnen worden. De vogels zijn zeer bewegelijk en redelijk schuw.

De goudmus lijkt erg veel op de reguliere huismus, alleen de kop en de borst is geel. De vleugels en rug zijn bruin van kleur met grijze en zwarte accenten.
Deze vogels zijn zeer sociaal en kunnen met vele andere soorten vogels gehouden worden. Over het algemeen maken ze geen ruzie. Er kunnen meerdere paren in een volière gehouden worden. De goudmus is een gemakkelijke vogel maar is wel heel erg druk. Wij raden aan om deze vogel alleen in een grote volière te houden omdat ze anders nauwelijks plek hebben om te bewegen, en dat doen ze veel.
De goudmus houdt van zaadmengsel voor tropische vogels of volièrevogels. Ook dient er altijd kiemzaad en eivoer of krachtvoer verstrekt te worden aan de vogels. Ook insecten- of universeelvoer kan toegevoegd worden aan de voedingsbak. De vogels houden ook van Buffalo wormen en meelwormen. Er dient natuurlijk ook altijd maagkiezel en grit aanwezig te zijn in de volière.
Het mannetje en de pop zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden. De mannetjes hebben een gele kleur met bruingrijze vleugels, staart en rug. De vrouwtjes hebben geen gele kleur of slechts in kleine mate.
Goudmussen zijn heel eenvoudig te kweken. Ze leggen meerdere malen per jaar eieren en dit gaat meestal ook vlekkeloos. Ze leggen hun eieren in een broedblokje of in een nestkast. Deze hoeft niet heel groot te zijn. Er worden per keer zo’n vier eieren gelegd welke binnen twee weken uitgebroed zijn. Na twee weken vliegen de jongen uit. Een prachtig gezicht.
De goudmus kan voor erg veel nakomelingen zorgen. Soms leggen ze wel vier á vijf keer per jaar eieren en per keer zo’n vier eieren. Dat kan zorgen voor een flink volle volière. Houd hier dus rekening mee als je de goudmus aanschaft.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?