De vogels zijn vooral te herkennen aan hun prachtige oranje-rode buik. Het zijn de mannetjes die deze kleur buik hebben. De vrouwtjes zijn minder mooi en worden ook lang niet zo vaak herkend als de mannetjes. Verder hebben de goudvinken een zwarte staart en een zwarte kruin. Ook hebben ze een redelijk dikke snavel.
De goudvink wordt regelmatig in een volière gehouden. Ze zijn zeer sociaal en kunnen het over het algemeen goed vinden met andere vogels. Aan te raden is wel dat ze altijd met een paar in een volière zitten, anders worden ze snel eenzaam. Je kunt ze ook gerust met meerdere koppels in de volière houden. De temperatuur in het hok maakt niet uit, omdat ze normaal gesproken ook al in Nederland of België leven. Een tochtvrij en droog nachthok is wel aan te bevelen, zodat ze zich altijd kunnen terugtrekken indien nodig.
Een goudvink eet graag zaden, een zaadmengsel voor goudvinken is dus aan te raden. Dit is gewoon in de winkel of op het internet te koop. Ook graszaden, onkruidzaden, bessen, groenvoer, gekiemd zaad en eivoer wordt gewaardeerd door deze vogels.
Zoals eerder vermeld, is het mannetje te herkennen aan de mooie oranje-rode buik. De vrouwtjes zijn minder kleurrijk en hebben een bruingrijze kleur. Ze zijn dus erg eenvoudig te onderscheiden..
De vogels gaan meestal zo rond eind april over tot broeden. Dit doen ze in broedkooien of een half open nestkastje. Ze bouwen hun nest verder zelf door middel van kokosvezel, grasstengels, veren e.d. Per leg legt het vrouwtje zo’n vier tot vijf eieren. Deze komen na ongeveer twee week uit het ei. Een prachtig gezicht. Je dient ervoor te zorgen dat er extra eivoer, Buffalo wormen en fruitvliegjes in de volière zitten, zodat de jongen optimaal kunnen groeien.
Een goudvink is een prachtig gezicht in een gezelschapsvolière.