Granaatastrilde

Granaatastrilde

De granaatastrilde is een mooie gekleurde vogel en komt regelmatig in een volière voor. De vogels komen van oorsprong voor in de zuidelijke landen van Afrika. Ze worden zo’n 13 tot 14 centimeter groot. Het zijn rustige vogels die veel van het zonlicht houden.

De granaatastrilde is voornamelijk blauw van kleur en heeft ook deels bruine kleuren. Deze bruine kleuren zitten in de hals en nek en op de veren en rug. De blauwe kleur zit voornamelijk op de borst en rond de ogen en snavel. De snavel is rood van kleur. De snavel is behoorlijk groot.
Deze vogel wordt regelmatig in een volière gezien en is ook een aanwinst voor een volière. Ze kunnen heel goed samen met andere vogels en zijn niet agressief. Alleen tegen hun eigen soort zijn ze vaak agressief. Houd daarom ook altijd één koppel in de volière. Ze hebben wel altijd warmte nodig. De volière dient wel altijd een warmte van rond de 25 graden te hebben. Goed geacclimatiseerde vogels kunnen wel leven in het klimaat in Nederland en België, maar er dient wel een verwarmd binnenhok aanwezig te zijn zodat ze zich te allen tijde kunnen terugtrekken.
Als voeding eet de granaatastrilde een zaadmengsel voor volièrevogels en tropische vogels. Ook krachtvoer en eivoer dient regelmatig verstrekt te worden. Kiemzaad lusten de vogels ook erg graag. Wanneer er jongen zijn kan er insecten-/universeelvoer toegevoegd worden aan de voeding. Meelwormen, Buffalo wormen en miereneieren worden op zijn tijd ook erg gewaardeerd. Maagkiezel en grit mogen ook nooit ontbreken in de volière.
Over het algemeen valt het verschil tussen een man en een pop goed te herkennen. Het popje is veel minder fel van kleur dan dat bij het mannetje het geval is. De kleuren lijken wat matter.
De jongen gedijen het beste bij een temperatuur van 25 graden. Zorg dus voor een goed verwarmd binnenhok. De vogels leggen hun eieren in nestkasten, welke ze zelf aanvullen met mos, grashalmen, donsveertjes en sisaltouw. Het vrouwtje legt zo’n 3 tot 6 eieren. Zorg altijd ervoor dat er zich levend voedsel in de volière bevindt wanneer er jongen zijn. Dit is essentieel voor de jonge vogels. Na ongeveer drie weken verlaten de jongen het nest. Na drie maanden valt waar te nemen of het een man of vrouw betreft.
De granaatastrilde is moeilijk te kweken. Houd hier dus rekening mee.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?