groenling

Groenling

De groenling is een mooie vogel die ook veel in volières aangetroffen wordt. Ze zijn familie van de vinkachtigen. De vogels hebben een mooie groene kleur en worden zo’n 15 centimeter groot. Ze komen voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Ze hebben een prachtige zang.

De vogels danken hun naam aan hun kleur. Ze zijn namelijk voornamelijk groen van kleur. Ook hebben ze gele strepen op hun lichaam. Tevens hebben de vogels een prachtige zang.
De groenling wordt regelmatig in een volière gehouden. Ze kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf prima overwinteren. Zorg voor veel begroeiing in de volière zodat ze zich altijd even terug kunnen trekken. Groenlingen houden hier van. De vogels zijn erg sociaal en kunnen prima samen met andere vogels. Ze kunnen alleen niet omgaan met kanaries.

Daarnaast zijn ze ook erg rustig en leven ze in alle lagen van de volière. Toch zijn ze overwegend bij het groen te vinden.
Een zaadmengsel voor wildzangvogels is prima voor de groenling. Ook onkruidzaden, eivoer, kiemzaad, insecten en besjes worden erg gewaardeerd door deze groengele vogel. Natuurlijk dient er ook altijd maagkiezel en grit aanwezig te zijn in de volière. Dit zorgt ervoor dat de zaden beter afgebroken worden in de maag van de vogels. Ook voor andere vogels is dit essentieel.

Wanneer er jongen zijn is het belangrijk om insecten te voeden. Buffalo wormen, meelwormen, fruitvliegen en spinnen zijn erg bevorderlijk voor de groei van de jongen.
De mannetjes hebben meer kleur dan de poppen. Tevens zingen de mannetjes, waar de vrouwen dit niet doen.
De groenlingen leggen hun eieren het liefst in een dichte begroeiing of in een vlucht van zo’n 2x1x2. Ook nestkastjes die hoog opgehangen zijn worden gewaardeerd. De groenlingen vullen zelf deze kastjes aan met kokosvezel, hooi, veren, haar etc. Enkele dagen nadat het nest klaar is, worden de eerste eieren gelegd door het vrouwtje. Over het algemeen worden er zo’n vijf eieren gelegd die binnen twee weken uitgebroed worden. Weer twee weken later vliegen de vogels uit en kunnen ze voor zichzelf zorgen.
Plaats de groenling niet samen met een kanarie, er kan ruzie uitbreken.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?