Halsbandparkiet

Halsbandparkiet

De halsbandparkiet is een mooie grote vogel der edelparkieten. Ze kunnen best groot worden, wel 42 centimeter. Deze parkieten hebben een opvallend luide lokroep. De vogels komen in Europa voor, namelijk in Nederland, België, Duitsland en Zuidoost-Engeland. Dit komt voornamelijk omdat deze ooit ontsnapt zijn en zich hier hebben weten te manifesten. Ze komen voornamelijk voor in parken en tuinen.

De halsbandparkiet is overwegend groen met een blauwgroene staart. Ze hebben een grote rode snavel. Ook hebben de vogels een opvallend mooie halsband. Deze is vaak zwart met roze en wit. Alleen het mannetje heeft deze halsband. De vogels hebben een harde krijs.
Deze parkieten worden regelmatig in een volière gezien. Ze kunnen prima overleven in ons klimaat en hebben geen verwarmd binnenhok nodig. Wel is een vorstvrij nachthok belangrijk. De poten van de halsbandparkiet kunnen namelijk vastvriezen aan het gaas waardoor de poten uiteindelijk afsterven. De parkieten hebben een grote volière nodig, omdat ze van vliegen houden.

Je kunt deze vogels niet met andere soorten houden, omdat ze zich agressief hier tegen kunnen gedragen.
De halsbandparkieten eten voornamelijk zaden, pinda’s, granen en bloemen en nectar. Een zaadmengsel voor grote parkieten is goed genoeg, dit is verkrijgbaar bij de dierenwinkel of op het internet. Ook eivoer en krachtvoer dient regelmatig gegeven te worden aan deze prachtige vogels. Maagkiezel en grit dienen ook altijd aanwezig te zijn. Dit is erg belangrijk voor de afbraak van de zaden in de maag.

Voedseltips voor deze vogel:

Mijn tips voor deze vogel

groteparkiet1

Klik hier om te bestellen

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-55-33

Klik hier om te bestellen

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-53-33

Klik hier om te bestellen

Het mannetje is eenvoudig te herkennen, deze heeft namelijk een halsband in zijn nek. Het vrouwtje heeft deze niet of is deze zeer onduidelijk.
Vanaf het derde levensjaar zijn halsbandparkieten klaar om te paren. Vaak broeden ze met meerdere koppels in dezelfde boom. Houd hier dus rekening mee indien mogelijk. Ook broeden ze graag in nestblokken. Deze vullen ze zelf met takken, veren, mos en kokosvezels. De pop legt zo’n vier eieren en deze worden in ongeveer drieënhalve weken uitgebroed. Na zeven weken zullen de vogels het nest verlaten. Ze zullen nog enkele weken doorgevoerd blijven worden door de ouders. De vogels kunnen meerdere keren per jaar eieren leggen. De jongen hebben geen apart voedsel benodigd, je kunt dus gewoon het normale voedsel aanhouden. Zorg natuurlijk wel voor wat extra voedsel als er jongen zijn.
De halsbandparkiet is een prachtige toevoeging op je volière.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?