Japanse meeuw

Japanse meeuw

De Japanse meeuw is een vogel die alleen in volières voor komt. Ze leven niet in de natuur, dit komt omdat ze ooit eens door gekweekt zijn door mensen en gekruist zijn. De vogels worden zo’n 10 tot 12 centimeter groot en zijn erg rustig. Het is een veel gewaardeerde tentoonstellingvogel. Het zijn echte groepsvogels. Ze leven het liefst met een aantal paren in een volière. De vogels worden zo’n 5 tot 6 jaar oud.

De vogel is overwegend zwart of bruin op de kop en heeft een glanzende snavel. De onderbuik van de Japanse meeuw is wit van kleur, met een bruine borst. Dit zijn de herkenningspunten van de meest voorkomende soort, ze zijn er ook in het wit, zwartgrijs, zwartbruin en pastelroodbruin.
De vogels kunnen prima samen met andere gezelschapsvogels. Het valt aan te raden om meerdere koppels in de volière te plaatsen. De Japanse meeuwen zijn erg bescheiden en laten zich snel verdringen door overheersende vogels, als de zebravink. Ze houden enorm van zitstokken en een bad. Zorg er dus voor dat deze ook aanwezig zijn in de volière. De vogels kunnen prima overwinteren in een volière, met een Nederlands klimaat. Wel is het aan te raden om een vorstvrij binnenhok te realiseren, zodat ze zich altijd terug kunnen trekken indien dit nodig is.
De Japanse meeuwen eten alleen een zaadmengsel voor tropische vogels. Dit zou je kunnen aanvullen met eivoer, groenvoer en kiemzaad. Ook trosgierst en onkruidzaden worden erg gewaardeerd door deze vogels. Tevens dient er natuurlijk altijd grit en maagkiezel aanwezig te zijn. Dit om de zaden beter te kunnen verwerken.
Je kunt het geslacht van de vogels niet herkennen aan hun uiterlijk. Je kunt ze alleen herkennen door te luisteren naar hun zang. Alleen het mannetje zingt namelijk. Het vrouwtje doet dit niet of in hele kleine mate.
Deze vogels zijn heel eenvoudig te kweken, ze brengen zelfs vaak jongen van andere vogels groot. Ze leggen hun eieren het liefst in een nestkastje. Ze vullen deze zelf aan met nestmateriaal dat in de volière te vinden is. Kokosvezel, mos, veertjes en gras worden hiervoor gebruikt. Er worden zo’n vijf tot zeven eieren gelegd welke binnen twee weken uitkomen. Drie weken later vliegen de jongen uit, een prachtig gezicht.
De Japanse meeuw is gewend om in een volière op te groeien en te leven. Ze komen niet in de natuur voor.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?