Japanse nachtegaal

Japanse nachtegaal

De Japanse nachtegaal is een prachtige vogel die regelmatig in volières te zien zijn. Van oorsprong leven ze in Zuidoost-Azië. Deze vogel staat bekend om haar mooie geluid. Ze worden ongeveer 15 centimeter groot.

Herkenningspunten

Het voorhoofd van Japanse nachtegalen is geel. Het snaveltje is rood en de borst oranje-rood. De keel is geel van kleur. De staart van deze vogels is glanzend zwart van kleur. Ze hebben een prachtige zang.

In een volière

De Japanse nachtegaal kan prima leven in een volière. Een vorst- en tochtvrije nachthok is wel aan te bevelen. Ze kunnen ook prima overweg met andere vogels. Alleen tijdens het paarseizoen kan dit niet, ze kunnen dan nog wel agressief uit de hoek komen door bijvoorbeeld de eieren van andere vogels te vernielen en vervolgens op te eten. De Japanse nachtegaal houdt van een begroeide volière.

Voedsel Japanse nachtegaal

De vogels zijn enorme insecteneters. Geef ze dus universeelvoer of insectenpaté. Vul dit eventueel aan met miereneieren, eivoer, levende insecten, meelwormen, Buffalo wormen, krekels, sprinkhanen of torren. Ze waarderen het zeker als je ze levende insecten geeft.

Herkennen man/vrouw

Soms kan het erg lastig zijn om het verschil tussen man en pop te herkennen. Het mannetje is helderder van kleur dan het vrouwtje. Ook zingen vrouwtjes niet en doen de mannetjes dit op een prachtige manier.

Kweken

Voor de kweek is het erg belangrijk dat je beschikt over een goed beschutte en begroeide volière. Ze bouwen hun nestje in een nestkorfje of in een conifeer. Dit doen ze door middel van kokosvezel, mos, veren, gras en sisaltouw. Ze leggen zo’n drie tot vier eieren die binnen twee weken worden uitgebroed. Geef de vogels extra levende insecten om de groei van de jongen te bevorderen. De vogels vliegen overigens na twee weken uit het nest.

 

Extra opmerkingen

De mannelijke Japanse nachtegaal heeft een prachtige zang, een echte aanwinst voor de volière. 

Laat een reactie achter