kakariki

Kakariki

De kakariki is een parkietachtige die regelmatig in volières wordt aangetroffen. Het zijn prachtige vogels, die normaal gesproken voorkomen in Nieuw-Zeeland. Hier leven ze in de bossen en in het struikgewas. Helaas komen deze vogels niet veel meer voor. Dit komt omdat hun habitat steeds verder vernietigd wordt door de mens. Ze worden ongeveer net zo groot als een valkparkiet, zo’n 30 centimeter. Ze worden in gevangenschap zo’n 16 jaar.

Herkenningspunten

De kakariki is een nieuwsgierige, tamme en levendige vogel. Ze zijn vaak groen van kleur met enkele blauwe veren. Tevens maakt deze vogel weinig herrie.

In een volière

Deze vogel is een zeer makkelijke vogel. Ze zijn heel makkelijk tam te krijgen en maken niet veel lawaai. Ze willen altijd in een paar geplaatst worden, anders worden ze eenzaam. Ze kunnen goed overleven in een redelijk koud klimaat, zoals in Nederland. Ze houden van veel stokken in hun habitat en vliegen graag. Zorg dus voor een grote volière waar ze ook goed in kunnen vliegen. Tijdens het broedseizoen dien je kakariki’s wel bij eventuele andere vogels weg te halen. Ze zijn namelijk erg nieuwsgierig. Dit kan voor onrust zorgen in de volière.

Voedsel kakariki

Een zaadmengsel voor grasparkieten is voldoende voor de kakariki. Dit zou je aan kunnen vullen met eivoer, kiemzaad, appels, peren en groente. Ook dienen maagkiezel en grit altijd aanwezig te zijn, zodat ze de zaden goed kunnen afbreken in hun maag. Zorg tevens altijd voor schoon drinkwater!

Herkennen man/vrouw

Je kunt het mannetje herkennen aan de grootte van de snavel. Deze is veel groter dan die van het vrouwtje. Ook is de kleur van het voorhoofd beter gekleurd dan dat bij het popje het geval is.

Kweken

De vogels leggen hun eieren het liefst in een nestkast. Ze broeden het gehele jaar door en leggen telkens 5-12 eieren (!). Soms beginnen ze zelfs al weer met het leggen van eieren als de jongen nog maar drie weken oud zijn. De jongen vliegen overigens na vijf weken uit en zijn na zo’n acht á negen weken zelfstandig.

 

Extra opmerkingen

De kakariki kan enorm veel eieren leggen per jaar, houd hier rekening mee. 

Laat een reactie achter