kakariki

Kakariki

De kakariki is een parkietachtige die regelmatig in volières wordt aangetroffen. Het zijn prachtige vogels, die normaal gesproken voorkomen in Nieuw-Zeeland. Hier leven ze in de bossen en in het struikgewas. Helaas komen deze vogels niet veel meer voor. Dit komt omdat hun habitat steeds verder vernietigd wordt door de mens. Ze worden ongeveer net zo groot als een valkparkiet, zo’n 30 centimeter. Ze worden in gevangenschap zo’n 16 jaar.

De kakariki is een nieuwsgierige, tamme en levendige vogel. Ze zijn vaak groen van kleur met enkele blauwe veren. Tevens maakt deze vogel weinig herrie.
Deze vogel is een zeer makkelijke vogel. Ze zijn heel makkelijk tam te krijgen en maken niet veel lawaai. Ze willen altijd in een paar geplaatst worden, anders worden ze eenzaam. Ze kunnen goed overleven in een redelijk koud klimaat, zoals in Nederland. Ze houden van veel stokken in hun habitat en vliegen graag. Zorg dus voor een grote volière waar ze ook goed in kunnen vliegen. Tijdens het broedseizoen dien je kakariki’s wel bij eventuele andere vogels weg te halen. Ze zijn namelijk erg nieuwsgierig. Dit kan voor onrust zorgen in de volière.
Een zaadmengsel voor grasparkieten is voldoende voor de kakariki. Dit zou je aan kunnen vullen met eivoer, kiemzaad, appels, peren en groente. Ook dienen maagkiezel en grit altijd aanwezig te zijn, zodat ze de zaden goed kunnen afbreken in hun maag. Zorg tevens altijd voor schoon drinkwater!Mijn tips voor deze vogel

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-55-33

Meer informatie

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-53-33

Meer informatie

grasparkiet1

Meer informatie

Je kunt het mannetje herkennen aan de grootte van de snavel. Deze is veel groter dan die van het vrouwtje. Ook is de kleur van het voorhoofd beter gekleurd dan dat bij het popje het geval is.
De vogels leggen hun eieren het liefst in een nestkast. Ze broeden het gehele jaar door en leggen telkens 5-12 eieren (!). Soms beginnen ze zelfs al weer met het leggen van eieren als de jongen nog maar drie weken oud zijn. De jongen vliegen overigens na vijf weken uit en zijn na zo’n acht á negen weken zelfstandig.
De kakariki kan enorm veel eieren leggen per jaar, houd hier rekening mee.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?