keep

Keep

De keep is een zangvogel die familie is van de vinkachtigen. Ze komen voor in heel Europa, maar ook in China en Midden-Azië leven ze volop. In Nederland leven niet veel kepen, in Scandinavië is het daarentegen de meest gespotte vogel. In een volière worden ze ook af en toe wel gezien. Ze worden zo’n 15 centimeter groot.

De keep lijkt erg veel op onze normale vink. De onderzijde van de vogels is wit en de borst is oranje van kleur. De stuit van de vogels is wit. Het mannetje heeft een mooie oranje vleugelvlek. De kop en de rug van het mannetje zijn zwart.
Deze vogel wordt af en toe in een volière gezet. Ze zijn niet zo geliefd omdat ze ontzettend agressief zijn jegens andere gezelschapsvogels. Plaats ze dus alleen met eigen soortgenoten in een volière. Ze kunnen goed overleven ons klimaat, hier komen ze namelijk ook voor. Wel is het raadzaam om een tocht- en vorstvrij nachtverblijf te realiseren, zodat ze zich altijd even terug kunnen trekken. Ook is veel begroeiing gewenst.
Een zaadmengsel voor wildzang is prima voor de keep. Ze houden enorm van zaden, voeg dus ook regelmatig onkruidzaden, bessen, groenvoer, paardenbloemknoppen e.d. toe. Ook meelwormen worden enorm gewaardeerd. Natuurlijk dient er ook altijd maagkiezel en grit ter beschikking staan. Dit zorgt ervoor dat de zaden goed afgebroken worden in de maag van deze vogels. Wanneer er jongen zijn dien je meer insecten toe te voegen aan de voeding. Buffalo wormen, miereneieren en pinky’s worden dan erg gewaardeerd.
Het verschil tussen man en pop is eenvoudig te herkennen. Het mannetje heeft namelijk een oranje borst, waar het vrouwtje dit niet heeft. Ook is de kop donkergrijs van kleur.
Deze vogel is enorm lastig te kweken. Ze leggen maar zelden eieren en doen dit het liefst in een nestkast. Deze vullen ze zelf aan met kokosvezels, boomschors, bladeren, indien dit aanwezig is.   Het vrouwtje legt ongeveer zes eieren, welke in twee weken uitgebroed worden. De jongen hebben extra insecten nodig als voeding. Ze vliegen twee weken later uit. 
De keep is een moeilijke vogel en kan niet bij andere gezelschapsvogels in de volière.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?