Koningsparkiet

Koningsparkiet

De koningsparkiet is een vogel die familie is van de koningsparkieten. Hij leeft in Australië maar wordt ook geregeld in Nederland en België gespot in volières. Normaal gesproken leven ze in het gebergte en langs de kust, maar ook in het bos zijn ze in Australië goed te vinden. Ze worden best groot, namelijk zo’n 45 centimeter.

Herkenningspunten

Deze vogels zijn voornamelijk groen en rood van kleur. Het mannetje heeft een rode kop, borst en buik, bij het vrouwtje zijn deze groen. Het vrouwtje heeft alleen de rode kleur op haar buik.

In een volière

Deze vogels komen het best tot hun recht in een grote volière. Ze houden van vliegen. Een volière kan eigenlijk nooit groot genoeg zijn voor deze parkiet. Ze kunnen prima in het Nederlandse klimaat overwinteren, zorg er alleen wel voor dat er een tocht- en vorstvrij binnenhok is, zodat ze zich altijd even terug kunnen trekken. Er kunnen geen andere vogels bij een koningsparkiet in de volière. Dit zal leiden tot ruzie en eventueel zelfs de dood.

Voedsel koningsparkiet

De koningsparkiet houdt enorm van zaden. Een zaadmengsel voor grote parkieten is gewenst. Dit dien je aan te vullen met vruchten, bessen, noten en zaden van planten als de paardenbloem. Ook fruit en groenvoer wordt erg gewaardeerd door deze prachtige parkieten. Maagkiezel en grit mag natuurlijk ook niet ontbreken. Dit is goed voor het afbreken van de zaden in de maag van de vogels.

Herkennen man/vrouw

De pop is bijna geheel groen, op de buik na. Deze is rood van kleur. Ook de staart van de pop is deels blauw. Het mannetje is voor een groot deel rood met groen. De kop, buik en borst zijn bij het mannetje rood.

Kweken

Koningsparkieten zijn geslachtsrijp op een leeftijd van drie jaar. Ze zijn heel kieskeurig met de keuze voor een nestkast. Hang dus meerdere op in de volière als je tot kweken over wilt gaan. Het komt zelfs voor dat ze gewoon op de grond gaan zitten broeden. Het popje legt meestal zo’n vijf eieren. De jongen komen na zo’n drie weken uit het ei. Een maand later verlaten de jongen het nest. Een prachtig gezicht en meteen een volle volière.

 

Extra opmerkingen

De koningsparkiet kan niet samen met andere vogels, hij zal ze aanvallen of zelfs doodbijten. 

Laat een reactie achter