koolmees

Koolmees

De koolmees is een veel voorkomende vogel, iedereen kent ze wel. Ze komen in heel Europa voor. In Nederland en België zul je ze bijna iedere dag wel tegenkomen. Ook in Noord-Afrika en grote delen van Azië zijn deze vogels volop te vinden. Ze leven vooral in open bossen en in parken. In een volière zul je ze niet snel vinden, maar er zijn toch enkele kwekers die ze hebben. Ze kunnen zo’n tien jaar worden.

Herkenningspunten

De koolmees heeft witte wangen met een zwarte kop. De snavel en de ogen zijn zwart van kleur. De rug van deze vogels is groen, met een overgang naar blauwzwart. De buik is geel van kleur.

In een volière

De koolmees wordt niet vaak in een volière gevonden, ze zijn ook heel lang verboden geweest om te houden. Tegenwoordig mag je ze wel houden, mits je ze goed ringt. Ze kunnen prima in ons klimaat overleven, maar een vorst- en tochtvrij nachthok is wel raadzaam. Het zijn echte alleseters. Ze zijn wel brutaal en echte opportunisten.

Voedsel koolmees

Een koolmees is een echte alleseter. Ze houden van zaden, larven en insecten. Ook bessen, bloemknoppen, vruchten en noten worden enorm gewaardeerd. Ook vetbollen en pindanetjes kun gerust in de volière hangen. Zorg tevens voor voldoende maagkiezel en grit. Dit zorgt ervoor dat de zaden worden afgebroken in de maag. Natuurlijk dient er ook volop water aanwezig te zijn.

Herkennen man/vrouw

Mannetjes zijn goed te herkennen. Ze hebben een duidelijk zwarte band, meer glans op hun kop en zwart tussen de poten.

Kweken

De koolmezen leggen hun eieren graag in nestkasten. Deze vullen ze zelf nog aan met kokosvezel, veren, gras, bladeren e.d. Zorg er dus voor dat dit aanwezig is, als je graag wilt kweken. Ze leggen wel tot zo’n 12 eieren per leg. De jonge vogels komen na ongeveer twee weken uit de eieren en vliegen drie weken later uit. Zorg voor voldoende insecten als meelwormen, miereneitjes e.d. voor de jongen. Zo kunnen ze optimaal groeien. Koolmezen blijven te allen tijde zitten op de eieren, ook als je er bij wilt. Ze kunnen dan blazende geluiden maken ter afschrikking.

 

Extra opmerkingen

De koolmees mag alleen gehouden worden als ze goed geringd zijn! 

Laat een reactie achter