koolmees

Koolmees

De koolmees is een veel voorkomende vogel, iedereen kent ze wel. Ze komen in heel Europa voor. In Nederland en België zul je ze bijna iedere dag wel tegenkomen. Ook in Noord-Afrika en grote delen van Azië zijn deze vogels volop te vinden. Ze leven vooral in open bossen en in parken. In een volière zul je ze niet snel vinden, maar er zijn toch enkele kwekers die ze hebben. Ze kunnen zo’n tien jaar worden.

De koolmees heeft witte wangen met een zwarte kop. De snavel en de ogen zijn zwart van kleur. De rug van deze vogels is groen, met een overgang naar blauwzwart. De buik is geel van kleur.
De koolmees wordt niet vaak in een volière gevonden, ze zijn ook heel lang verboden geweest om te houden. Tegenwoordig mag je ze wel houden, mits je ze goed ringt. Ze kunnen prima in ons klimaat overleven, maar een vorst- en tochtvrij nachthok is wel raadzaam. Het zijn echte alleseters. Ze zijn wel brutaal en echte opportunisten.
Een koolmees is een echte alleseter. Ze houden van zaden, larven en insecten. Ook bessen, bloemknoppen, vruchten en noten worden enorm gewaardeerd. Ook vetbollen en pindanetjes kun gerust in de volière hangen. Zorg tevens voor voldoende maagkiezel en grit. Dit zorgt ervoor dat de zaden worden afgebroken in de maag. Natuurlijk dient er ook volop water aanwezig te zijn.
Mannetjes zijn goed te herkennen. Ze hebben een duidelijk zwarte band, meer glans op hun kop en zwart tussen de poten.
De koolmezen leggen hun eieren graag in nestkasten. Deze vullen ze zelf nog aan met kokosvezel, veren, gras, bladeren e.d. Zorg er dus voor dat dit aanwezig is, als je graag wilt kweken. Ze leggen wel tot zo’n 12 eieren per leg. De jonge vogels komen na ongeveer twee weken uit de eieren en vliegen drie weken later uit. Zorg voor voldoende insecten als meelwormen, miereneitjes e.d. voor de jongen. Zo kunnen ze optimaal groeien. Koolmezen blijven te allen tijde zitten op de eieren, ook als je er bij wilt. Ze kunnen dan blazende geluiden maken ter afschrikking.
De koolmees mag alleen gehouden worden als ze goed geringd zijn!

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?