lachduif

Lachduif

De lachduif is een vogel die al jaren als siervogel wordt gehouden. De afkomst van de vogel is niet zeker. Ze tonen erg veel gelijkenissen met de Turkse tortelduif. Deze duiven worden ongeveer 30 centimeter groot.

Herkenningspunten

De kop, borst en hals van de lachduif zijn roze van kleur. De rug is geelachtig bruin en de vleugels zijn geelachtig. Ze produceren een geluid dat veel mensen wel kennen.

In een volière

De duif kan prima overwinteren in een volière met het Nederlandse of Belgische klimaat. Een tocht- en vorstvrij binnenhok is wel gewenst. Zo kunnen ze zich altijd terugtrekken als het ze toch te koud wordt. Ze kunnen prima gehouden worden met andere vogels, ze maken geen ruzie. Tijdens het paarseizoen kunnen ze wel ruzie maken met soortgenoten. Zorg er dus voor dat je slechts een enkel koppeltje hebt in de volière.

Voedsel lachduif

Een zaadmengsel voor tortelduiven is een goede basis voor de lachduif. Wanneer het broedseizoen begint is het raadzaam om meer eiwitten toe te voegen aan de voeding. Denk bijvoorbeeld aan universeelvoer of aan eivoer. Ook maagkiezel, grit en water dienen altijd aanwezig te zijn in de volière.

Herkennen man/vrouw

Het onderscheid tussen man en pop is enorm lastig te zien. Het valt eigenlijk alleen op tijdens het paarseizoen. Het mannetje begint dan te baltsen. Het popje doet dit niet.

Kweken

Het kweken van lachduiven is niet lastig. Ze beginnen al snel met het leggen van eieren en hebben daar niet veel nodig. Uit ervaring leggen ze vaak hun eieren in de voederbak, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt ook een nestkast ophangen of een duivenmand. Vooral laatstgenoemde is zeer geschikt. De lachduiven leggen zo’n twee eieren welke binnen twee weken uitkomen. Drie weken later vliegen de jonge duiven uit. Kort nadat de jongen zijn uitgevlogen beginnen de ouders al vlug weer met het leggen van nieuwe eieren.

 

Extra opmerkingen

De lachduif legt enorm snel weer eieren, wees hiervoor op de hoede als je niet een te volle volière wilt hebben. 

Laat een reactie achter