lachduif

Lachduif

De lachduif is een vogel die al jaren als siervogel wordt gehouden. De afkomst van de vogel is niet zeker. Ze tonen erg veel gelijkenissen met de Turkse tortelduif. Deze duiven worden ongeveer 30 centimeter groot.

De kop, borst en hals van de lachduif zijn roze van kleur. De rug is geelachtig bruin en de vleugels zijn geelachtig. Ze produceren een geluid dat veel mensen wel kennen.
De duif kan prima overwinteren in een volière met het Nederlandse of Belgische klimaat. Een tocht- en vorstvrij binnenhok is wel gewenst. Zo kunnen ze zich altijd terugtrekken als het ze toch te koud wordt. Ze kunnen prima gehouden worden met andere vogels, ze maken geen ruzie. Tijdens het paarseizoen kunnen ze wel ruzie maken met soortgenoten. Zorg er dus voor dat je slechts een enkel koppeltje hebt in de volière.
Een zaadmengsel voor tortelduiven is een goede basis voor de lachduif. Wanneer het broedseizoen begint is het raadzaam om meer eiwitten toe te voegen aan de voeding. Denk bijvoorbeeld aan universeelvoer of aan eivoer. Ook maagkiezel, grit en water dienen altijd aanwezig te zijn in de volière.
Het onderscheid tussen man en pop is enorm lastig te zien. Het valt eigenlijk alleen op tijdens het paarseizoen. Het mannetje begint dan te baltsen. Het popje doet dit niet.
Het kweken van lachduiven is niet lastig. Ze beginnen al snel met het leggen van eieren en hebben daar niet veel nodig. Uit ervaring leggen ze vaak hun eieren in de voederbak, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kunt ook een nestkast ophangen of een duivenmand. Vooral laatstgenoemde is zeer geschikt. De lachduiven leggen zo’n twee eieren welke binnen twee weken uitkomen. Drie weken later vliegen de jonge duiven uit. Kort nadat de jongen zijn uitgevlogen beginnen de ouders al vlug weer met het leggen van nieuwe eieren.
De lachduif legt enorm snel weer eieren, wees hiervoor op de hoede als je niet een te volle volière wilt hebben.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?