Maskeramadine

Maskeramadine

De maskeramadine zijn mooie vogels die behoren tot de groep van Australische amadines. Ze leven hedendaags ook nog in Australië, waar ze vooral droge graslanden, tuinen en parken aandoen. Ze worden zo’n 13 centimeter groot.

Herkenningspunten

De vogels hebben een opvallend gele snavel met een mooi zwart masker. De lichaamskleur is bijna geheel bruin. Ze hebben een lange staart die ook zwart van kleur is.

In een volière

De maskeramadine kan prima gehouden worden in een volière. Het zijn hele sociale vogels die ook goed met andere vogels overweg kunnen. Wel vinden ze het fijn om zelf een partner te kunnen kiezen. Het is dus raadzaam om meerdere mogelijke koppels in een volière te plaatsen. Ze kunnen prima overleven in ons klimaat, maar hebben wel een vorst- en tochtvrij binnenhok nodig. Het dient binnen minstens 16 graden te zijn. Je kunt deze amadine niet samen houden met een spitsstaartamadine. Ze zullen agressief op elkaar reageren.

Voedsel maskeramadine

Een goed zaadmengsel voor tropische vogels is als basis voldoende. Wel dien je hier zelf nog trosgierst, eivoer, universeelvoer, kiemzaad, vruchten en groenvoer aan toe te voegen. Insecten zijn vooral goed wanneer er jongen zijn. De jongen hebben de eiwitten uit deze insecten nodig om optimaal te kunnen groeien. Je zou bijvoorbeeld Buffalo wormen, meelwormen en miereneieren tijdens deze perioden kunnen toevoegen aan het voedsel. Geef ze niet deze insecten al wanneer er nog geen jongen zijn. Dit kan namelijk resulteren in dat ze de eieren uit het nest gooien en dat ze opnieuw gaan paren. Ze krijgen namelijk een hoger libido van de insecten.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje en het popje zijn relatief eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Het mannetje is namelijk intensiever van kleur dan de pop. Het masker van het mannetje is vaak tevens groter.

Kweken

De vogels maken zelf vaak nestjes met sisaltouw, kokosvezels en gras, maar waarderen een open nestkast ook. Deze vullen ze dan nog verder aan. Het vrouwtje legt zo’n vijf eieren, welke na twee weken uitkomen. Nog eens twee weken later vliegen de jongen uit, een prachtig gezicht.  
 
Bij meerdere koppels in de volière dien je er overigens voor te zorgen dat je meerdere nestgelegenheden hebt, anders zullen ze de eieren allemaal in hetzelfde nest leggen.

 

Extra opmerkingen

De maskeramadine is een onrustige maar leuke vogel. 

Laat een reactie achter