mozambiquesijs

Mozambiquesijs

De mozambiquesijs is een bijzonder sierlijke vogel die voornamelijk in Midden-Afrika voorkomt. Ze leven hier op de Afrikaanse savanne en in struiken op het grasland. Het is een vogel uit de familie van de vinkachtigen. In volières wordt deze vogel ook vaak gezien. Ze worden zo’n 13 centimeter groot.

Herkenningspunten

De vogel is zeer klein en heeft een kleine staart. Het mannetje heeft een koptekening die best bijzonder is, er is daar namelijk een gele wenkbrauwstreep met daaronder een donkerbruine oogstreep te zien. Op de borst en op de stuit zijn deze vogels geel van kleur. Van bovenaf lijkt de vogel grotendeels grijs met olijfgroene tinten.

In een volière

Deze vogels zijn heel eenvoudig te verzorgen. Ze kunnen prachtig zingen en zijn dus ook een absolute aanwinst voor de volière. Ze komen het best tot hun recht in een goed begroeide volière. Het is raadzaam om slechts één koppel te houden, meerdere koppels zal leiden tot ruzie. Ook kun je deze vogel niet samen houden met een edelzanger. Ook dit zal uitlopen op ruzie. Voor de rest kan de vogels met vele andere gezelschapsvogels gehouden worden.  
Het is aan te raden om een binnenhok te realiseren zodat ze zich met vorst altijd terug kunnen trekken.

Voedsel mozambiquesijs

Een zaadmengsel voor volière- en tropische vogels is voldoende voor de mozambiquesijs. Wel dien je hier krachtvoer, eivoer en kiemzaad aan toe te voegen. Ze houden ook enorm van insecten. Universeelvoer is hiervoor goed geschikt. Vooral tijdens het broedseizoen en als er jongen zijn, zijn insecten erg gewenst. Je kunt dan ook miereneieren, meelwormen en Buffalo wormen toevoegen.  Ook mogen maagkiezel en grit absoluut niet ontbreken. Dit zorgt ervoor dat de vogels de zaden goed kunnen afbreken in hun maag.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje is te herkennen aan de koptekening die hij heeft. Hij heeft op zijn kop namelijk een donkerbruine oogstreep met daarboven een gele wenkbrauwstreep. Een erg fraai gezicht. Ook heeft het vrouwtje minder contrast op de kop.

Kweken

Het kweken van mozambiquesijzen is niet bijzonder lastig. Ze gaan al snel tot broeden over en hebben hier niet veel voor nodig. Een nestkastje is voldoende. Wel vullen ze deze het liefst nog aan met hennepvezels, kokosvezels en woldraden. Soms bouwen ze zelfs in een struik of in een boom een nest. Na ongeveer twee weken komen de de 4 á 6 eieren uit. Drie weken later vliegen ze uit. Wanneer ze eenmaal zelfstandig zijn, dienen ze meteen apart geplaatst te worden, anders kan er ruzie ontstaan. De mozambiquesijs kan ook goed gekweekt worden samen met een kanarie. Er zijn kruisingen bekend.

 

Extra opmerkingen

 
De mozambiquesijs kan ook gekruist worden met een kanarie.  

Laat een reactie achter