muskaatvink

Muskaatvink

De muskaatvink is een vogel uit de familie van de prachtvinken. Ze worden zo’n 11 centimeter groot. Ze leven in Azië, zo tussen India en China. Ook doen ze enkele Indonesische eilanden aan. Ze zijn in veel landen al ontsnapt uit gevangenschap, en leven nu ook daar in het wild. Ze leven vooral in graslanden, rijstvelden en dorpen en steden.

Herkenningspunten

Het vogeltje is vanaf de bovenkant chocoladebruin. De zijkant van de kop is kastanjebruin en de staart en de vleugels zijn donkerbruin van kleur. Op de borst zijn wit geschubde rondjes te zien.

In een volière

De muskaatvink is een vogel die prima in een volière kan leven. Ze zijn zeer geschikt voor een gezelschapsvolière omdat het zeer sociale en verdraaglijke vogels zijn. Ze kunnen tevens prima in een volière overnachten, wel dient er een vorst- en tochtvrij nachtverblijf aanwezig te zijn. .

Voedsel muskaatvink

Een zaadmengsel voor tropische vogels is voldoende voor de muskaatvink. Wel dient dit aangevuld te worden met trosgierst, maagkiezel, grit en water. Grit en maagkiezel zijn essentieel om de zaden af te kunnen breken in de maag. De vogels houden ook van eivoer, universeelvoer of andere insecten als meelwormen, Buffalo wormen, fruitvliegen en miereneitjes. In de broedperiode dien je niet teveel insecten te verstrekken, ze zullen dan eerder het nest met de jongen verlaten en een nieuw nest starten wegens het hoge libido.

Herkennen man/vrouw

Het is erg lastig om het mannetje en het popje uit elkaar te houden. Qua uiterlijk verschillen ze namelijk nauwelijks. Je dient op ze te letten om het verschil waar te nemen. Het mannetje is namelijk de enige van de twee die zingt en baltst.

Kweken

Muskaatvinken gaan al snel over tot broeden. Het zijn makkelijk te kweken vogels die niet veel nodig hebben. Ze bouwen hun nest in half open nestkasten, tralienestkasten zijn ook een goed alternatief. Ze vullen deze zelf aan met kokosvezel, sisaltouw, mos, veren en gras. Het popje legt zo’n 5 eieren welke ze binnen 2 weken uitbroedt. Nog eens drie weken later vliegen de jongen uit. Werkelijk een prachtig gezicht. Ze worden vervolgens nog 2 á 3 weken gevoed door hun ouders.  
 
Voor nog betere resultaten kun je ook meerdere koppels te nemen, zo kunnen ze zelf hun eigen partner uitzoeken. De sterke vogels zullen zich bij elkaar scharen en een partner vormen en de zwakkere bij de zwakkere.

 

Extra opmerkingen

De muskaatvink is een echte aanwinst in een gezelschapsvolière. 

Laat een reactie achter