oranjekaakje

Oranjekaakje

Het oranjekaakje is een mooie vogel uit de familie der prachtvinken. Ze komen oorspronkelijk uit Afrika. Vooral in Senegal en omringende landen. Ze worden zo’n 10 centimeter groot.

Herkenningspunten

Het oranjekaakje heeft een grijze kop met oranje wangen. De snavel is rood en de rest van het gezicht is grijs. De borst en keel zijn ook grijs evenals de buik, die soms ook gele tinten toont. De staart is bruin-zwart en de stuit bruinrood.

In een volière

Het zijn hele verdraagzame en sociale vogels die prima in een gezelschapsvolière gehouden kunnen worden. Ze kunnen goed overweg met andere tropische vogels als de diamantvink of de oranjewever. Ze kunnen ’s winters prima overleven in een vorst- en tochtvrij nachthok, het zijn sterke vogels. De vogels hebben het liefst een dicht begroeide volière.

Voedsel oranjekaakje

Een zaadmengsel voor tropische vogels is een goede basis voor deze vogel. Dit dien je wel aan te vullen met onkruidzaden, trosgierst, grit en maagkiezel. De twee laatstgenoemden dienen ervoor dat de zaden goed afgebroken worden in de maagjes van deze vogels. Ook klein levend voer als Buffalo wormen dienen tijdens de broedperiode gevoerd te worden. Geknipte meelwormen zijn ook geschikt.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje en het popje zijn enorm lastig te onderscheiden. Vaak is het oranje op de kop van het mannetje feller van kleur, maar dit is niet in alle gevallen zo. Je kunt ze wel herkennen aan hun karakter, ze baltsen en zingen namelijk als enige.

Kweken

Je kunt de beste broedresultaten behalen wanneer je meerdere halfopen nestkastjes plaatst in de volière. Zo kunnen ze zelf kiezen welk nestkastje ze nemen. Ze vullen dit nestkastje aan met mos, veren, gras en mos. Het popje legt vervolgens zo’n vijf eieren welke na ongeveer elf dagen uitkomen. Nog eens twee weken later verlaten ze het nest. Werkelijk een prachtig gezicht! In het begin van hun leven hebben de jongen veel kleine insecten nodig, zoals bij het kopje Voedsel ook beschreven staat. Na ongeveer vier à vijf weken zijn de jongen volledig zelfstandig.

Extra opmerkingen

Het oranjekaakje is een uiterst mooie vogel voor een gezelschapsvolière. 

Laat een reactie achter