oranjekaakje

Oranjekaakje

Het oranjekaakje is een mooie vogel uit de familie der prachtvinken. Ze komen oorspronkelijk uit Afrika. Vooral in Senegal en omringende landen. Ze worden zo’n 10 centimeter groot.

Het oranjekaakje heeft een grijze kop met oranje wangen. De snavel is rood en de rest van het gezicht is grijs. De borst en keel zijn ook grijs evenals de buik, die soms ook gele tinten toont. De staart is bruin-zwart en de stuit bruinrood.
Het zijn hele verdraagzame en sociale vogels die prima in een gezelschapsvolière gehouden kunnen worden. Ze kunnen goed overweg met andere tropische vogels als de diamantvink of de oranjewever. Ze kunnen ’s winters prima overleven in een vorst- en tochtvrij nachthok, het zijn sterke vogels. De vogels hebben het liefst een dicht begroeide volière.
Een zaadmengsel voor tropische vogels is een goede basis voor deze vogel. Dit dien je wel aan te vullen met onkruidzaden, trosgierst, grit en maagkiezel. De twee laatstgenoemden dienen ervoor dat de zaden goed afgebroken worden in de maagjes van deze vogels. Ook klein levend voer als Buffalo wormen dienen tijdens de broedperiode gevoerd te worden. Geknipte meelwormen zijn ook geschikt.
Het mannetje en het popje zijn enorm lastig te onderscheiden. Vaak is het oranje op de kop van het mannetje feller van kleur, maar dit is niet in alle gevallen zo. Je kunt ze wel herkennen aan hun karakter, ze baltsen en zingen namelijk als enige.
Je kunt de beste broedresultaten behalen wanneer je meerdere halfopen nestkastjes plaatst in de volière. Zo kunnen ze zelf kiezen welk nestkastje ze nemen. Ze vullen dit nestkastje aan met mos, veren, gras en mos. Het popje legt vervolgens zo’n vijf eieren welke na ongeveer elf dagen uitkomen. Nog eens twee weken later verlaten ze het nest. Werkelijk een prachtig gezicht! In het begin van hun leven hebben de jongen veel kleine insecten nodig, zoals bij het kopje Voedsel ook beschreven staat. Na ongeveer vier à vijf weken zijn de jongen volledig zelfstandig.
Het oranjekaakje is een uiterst mooie vogel voor een gezelschapsvolière.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?