pimpelmees

Pimpelmees

De pimpelmees is een zeer gewaardeerde vogel in Nederland. Iedereen kent ze wel, het zijn leuke en mooie vogels. De laatste jaren zijn ze bezig met een lichte opmars. Ze hebben veel weg van de koolmees, alleen is de pimpelmees kleiner en een beetje anders van kleur. Ze zijn bijna overal in Midden-Europa te vinden, vooral in loofbossen en gemende bossen zijn ze volop te vinden. Ook verschijnen ze vaak in tuinen. Ze worden zo’n 10 centimeter groot.

Herkenningspunten

De pimpelmees is eenvoudig te herkennen aan haar bonte kleuren. Ze lijkt veel op de koolmees, alleen is deze groter. Ook heeft de pimpelmees een blauwe kruin in plaats van een zwarte. Ook heeft de vogel een zwarte oogstreep en witte wangen. Op de borst zijn ze geel en de veren zijn grotendeels blauw.

In een volière

Pimpelmeesjes kunnen prima in een volière in ons klimaat overleven. Ze zijn tenslotte ook ons klimaat gewend. Ze houden van dennennaalden als bodembedekking. De vogels zijn totaal niet schuw, soms eten ze zelfs uit je handen. Raadzaam is om niet meerdere koppels in een volière te houden. Dit kan leiden tot ruzie.

Voedsel pimpelmees

Deze vogels zijn grote fan van insecten, als larven, spinnen, bladluis en kleine wormen. Groene rupsen worden ook enorm gewaardeerd. Ook zaden en nectar worden gewaardeerd. Een zaadmengsel voor wildzang is prima. Ook dient maagkiezel en grit aanwezig te zijn.

Herkennen man/vrouw

Het verschil tussen een mannetje en een pop is niet waar te nemen. Ze zingen beide, zijn even groot en hebben dezelfde kleuren. Slechts een DNA-test is de enige uitkomst voor hen die erachter willen komen of het een man of pop betreft.

Kweken

Pimpelmezen leggen hun eieren het liefst in nestkastjes met een kleine ingang. Zorg ervoor dat, wanneer er jongen zijn, er voldoende kleine insecten aanwezig zijn, als kleine wormen en larven. Het popje legt gemiddeld zo’n 10 tot 12 eieren. Ongeveer 80 procent komt na twee weken uit, en 40 procent hiervan vliegt zestien dagen later uit. De rest zal het helaas niet overleven.

 

Extra opmerkingen

Vele jongen van de pimpelmees zullen het vaak niet overleven. 

Laat een reactie achter