pimpelmees

Pimpelmees

De pimpelmees is een zeer gewaardeerde vogel in Nederland. Iedereen kent ze wel, het zijn leuke en mooie vogels. De laatste jaren zijn ze bezig met een lichte opmars. Ze hebben veel weg van de koolmees, alleen is de pimpelmees kleiner en een beetje anders van kleur. Ze zijn bijna overal in Midden-Europa te vinden, vooral in loofbossen en gemende bossen zijn ze volop te vinden. Ook verschijnen ze vaak in tuinen. Ze worden zo’n 10 centimeter groot.

De pimpelmees is eenvoudig te herkennen aan haar bonte kleuren. Ze lijkt veel op de koolmees, alleen is deze groter. Ook heeft de pimpelmees een blauwe kruin in plaats van een zwarte. Ook heeft de vogel een zwarte oogstreep en witte wangen. Op de borst zijn ze geel en de veren zijn grotendeels blauw.
Pimpelmeesjes kunnen prima in een volière in ons klimaat overleven. Ze zijn tenslotte ook ons klimaat gewend. Ze houden van dennennaalden als bodembedekking. De vogels zijn totaal niet schuw, soms eten ze zelfs uit je handen. Raadzaam is om niet meerdere koppels in een volière te houden. Dit kan leiden tot ruzie.
Deze vogels zijn grote fan van insecten, als larven, spinnen, bladluis en kleine wormen. Groene rupsen worden ook enorm gewaardeerd. Ook zaden en nectar worden gewaardeerd. Een zaadmengsel voor wildzang is prima. Ook dient maagkiezel en grit aanwezig te zijn.
Het verschil tussen een mannetje en een pop is niet waar te nemen. Ze zingen beide, zijn even groot en hebben dezelfde kleuren. Slechts een DNA-test is de enige uitkomst voor hen die erachter willen komen of het een man of pop betreft.
Pimpelmezen leggen hun eieren het liefst in nestkastjes met een kleine ingang. Zorg ervoor dat, wanneer er jongen zijn, er voldoende kleine insecten aanwezig zijn, als kleine wormen en larven. Het popje legt gemiddeld zo’n 10 tot 12 eieren. Ongeveer 80 procent komt na twee weken uit, en 40 procent hiervan vliegt zestien dagen later uit. De rest zal het helaas niet overleven.
Vele jongen van de pimpelmees zullen het vaak niet overleven. 

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?