Rijstvogel

Rijstvogel

De rijstvogel is een leuke vogel die behoort tot de familie van de prachtvinken. Oorspronkelijk komen ze alleen voor op Java en Bali, vandaar de naam rijstvogel. Ze zijn echter in vele landen al ontsnapt, waardoor ze nu ook in de VS, Mexico en Puerto Rico voorkomen. De laatste jaren zijn de aantallen van deze vogels helaas enorm gedaald. Ze staan aangegeven als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.

De vogels hebben een zwarte kop met een rode snavel. De borst is blauwgrijs van kleur, evenals de bovenzijde. De buik is grijs van kleur en heeft een lichtroze tint. De staart van deze vogels is overwegend zwart.
Deze vogel is een prima aanvullen voor een volière. Ze kunnen leuk zingen, maar kunnen niet goed samen met kleinere vogels. In een grote volière moet dit echter geen grote problemen opleveren. Het zijn hele actieve vogels, die tevens dagelijks in bad willen. Ze kunnen prima overleven in een buitenvolière, maar hebben wel een vorst- en tochtvrij nachthok nodig.
Een zaadmengsel voor grasparkieten is prima voor een rijstvogel. Dit dien je echter wel aan te vullen met paddy, onkruidzaad, grit en maagkiezel. Ook universeelvoer is erg belangrijk voor deze vogels. Kiemzaad en eivoer wordt ook erg op prijs gesteld.
De vogels zijn ontzettend lastig te herkennen. Er zijn geen uiterlijke kenmerken waaraan je het mannetje of het popje kunt herkennen. Het enige waar je de man aan kunt herkennen, is aan zijn gezang. Het popje doet dit namelijk niet. Ook oogt de oogring van de mannetjes vaak iets groter.
Rijstvogels gaan snel over tot broeden en doen dit het liefst in een gesloten of halfopen nestkastje. Het mannetje bouwt het grootste gedeelte van dit nestkastje. Dit doet hij met sisaltouw, kokosvezel, veren, hooi en stro, mits aanwezig. Het popje legt zo’n 6 eieren, welke na 2 weken uitkomen. Een maand later verlaten de jongen het nest. Een prachtig gezicht.
De populatie rijstvogels neemt helaas af, ze worden in Bali ook gebruikt ter consumptie. 

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?