Rode druppelastrilde

Rode druppelastrilde

De rode druppelastrilde is een vogel met hele felle kleuren. Ze zijn familie van de prachtvinken. Van oorsprong komen ze uit Zimbabwe, Kenia en Oost-Afrika. Ze worden niet vaak in een volière gezien, omdat het geen vredelievende vogeltjes zijn. Ze worden zo’n 12 centimeter.

De rode druppelastrilde heeft roodbruine vleugels en rug, en heeft een grijze kop. De zijkanten van de hals, kop en de veren zijn rood van kleur. De buik is zwart met witte stippen.
Helaas zijn deze vogels niet zo vredelievend. Vooral tijdens het broedseizoen kunnen ze andere vogels vermoorden. Zelfs mannetjes en vrouwtjes kunnen elkaar gaan aanvallen, het houden van meerdere koppels is dus ook niet aan te raden. Zet nooit zwakkere en jonge vogels bij oudere exemplaren. Raadzaam is om deze vogels helemaal niet te houden, maar dat is je eigen keuze. Ze kunnen overigens prima in een buitenvolière.
Een zaadmengsel voor kleine tropische vogels is een goede basis. Ze hebben tijdens de broedperiode behoefte aan insecten, levend is het best. Denk aan fruitvliegjes, bladluis en spinnen. Maagkiezel en grit dienen ook altijd aanwezig te zijn in de volière.
De mannetjes hebben een feller verenkleed, waar die van de popjes veel matter van kleur is. Ook zingen de mannetjes, de vrouwtjes doen dit niet.
Deze vogels hebben niet zoveel nodig om hun eieren in te leggen. Soms doen ze het op de grond en soms leggen ze de eieren in een nestkast. Deze vullen ze dan nog wel deels aan met kokosvezel, sisaltouw, mos en veren, mits aanwezig. De vrouwtjes leggen zo’n 4 eieren welke binnen 2 weken uitgebroed worden. Nog eens drie weken later vliegen de jongen uit, ze worden dan nog een korte periode gevoed door hun ouders.
De rode druppelastrilde is erg lastig om te houden, ze gaan al snel over tot het vermoorden van andere soorten of zelfs hun eigen soort.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?