Rode kardinaal

Rode kardinaal

De rode kardinaal is een mooie vogel uit de orde van zangvogels. Van oorsprong komen ze uit Canada en Midden-Amerika. Hier leven ze vooral in bosranden en in parken. Ze worden zo’n 22 centimeter groot. In Amerika zijn ze enorm populair, ze zijn het symbool van liefst zeven staten. In Europa worden ze ook gezien, maar dan in kooien en volières.

Herkenningspunten

Het zijn prachtige vogels met een helderrood verenkleed, een rode snavel en een zwarte keel. Het vrouwtje is olijfkleurig en daarmee een stuk minder mooi. Ze hebben een vloeiende, fluitende zang.

In een volière

De rode kardinaal kunnen goed in een volière. Het Nederlandse klimaat kunnen ze prima overleven, wel is aan te raden om een vorst- en tochtvrij nachtverblijf te maken. Dit ook zodat ze zich altijd even terug kunnen trekken, mocht het toch te koud worden. Ze kunnen heel goed gehouden worden met andere vogels. Ze geven een prachtige zang en zijn absoluut een goede toevoeging. Ze zijn alleen wel heel duur.

Voedsel rode kardinaal

Als voeding lusten de vogels een goed zaadmengsel. Een mengsel van zaadmengsel voor wildzang en een zaadmengsel voor tropische vogels doet het goed bij de rode kardinaal. Ook kiemzaad en eivoer kan hieraan toegevoegd worden. Tevens houden deze vogels enorm van insecten, voeg deze dus ook regelmatig toe, dit kan in de vorm van universeelvoer. Dit is gewoon in de winkel of op het internet te koop. Tijdens het kweken dien je ervoor te zorgen dat er extra insecten aanwezig zijn in de volière. De jongen hebben dit nodig om volop te kunnen groeien. Denk bijvoorbeeld aan meelwormen, Buffalo wormen, miereneieren e.d. Groente en fruit wordt ook erg gewaardeerd door deze prachtige vogels.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje en het vrouwtje zijn heel eenvoudig uit elkaar te houden. Het mannetje heeft een helderrood verenkleed, waar het vrouwtje olijfkleurig is. Ook is het mannetje zwaarder en heeft hij een grotere snavel.

Kweken

Rode kardinalen bouwen hun nest het liefst in een nestkastje (half-open) of in een korfje. Deze vullen ze zelf aan met mos, veren, kokosvezel, gras etc. Zorg er dus voor dat dit ook voldoende aanwezig is in de volière. Het vrouwtje legt gemiddeld zo’n drie eieren, welke ze binnen twee weken uitbroed. Al na negen dagen vliegen de jongen uit. Vier weken later zijn ze zelfstandig en behoeven ze geen hulp meer bij het voeden van de ouders.

 

Extra opmerkingen

De rode kardinaal is een dure vogel, houd hem niet in een kooi, dit is zonde. Het zijn namelijk prachtige vogels die ruimte nodig hebben om te vliegen.

3 reacties

 1. ashburn colocation op 19 februari 2024 om 14 h 36 min

  I’m very happy to find this web site. I want to to thank you for your time
  due to this fantastic read!! I definitely savored every part
  of it and i also have you book-marked to look at new information in your web site. 2. web, op 19 februari 2024 om 22 h 28 min

  Pretty! This was a really wonderful article. Thanks for
  supplying this info. 3. web, op 27 februari 2024 om 2 h 22 min

  Why viewers still use to read news papers when in this technological world the
  whole thing is available on net?Laat een reactie achter