roodborstje

Roodborstje

Het roodborstje is een zeer bekend en geliefd vogeltje in Nederland en omstreken. Het is een zangvogel uit de familie der vliegenvangers. De vogel is met geen enkel andere vogel te verwarren omdat deze vogel uniek is met de rode kleuren op de borst. Ze leven overal, van parken en tuinen tot aan het bos. Ze worden ongeveer 14 centimeter groot.

Herkenningspunten

Het roodborstje heeft een rode borst, vandaar de naam. De vogel oogt ietwat dikkig. Ze hebben een roodbruine staart, de rug is bruin en de buik is lichtgekleurd. Hij valt al goed te horen vroeg in de ochtend.

In een volière

Het roodborstje is een eenvoudig te houden vogel. Ze kunnen prima in ons klimaat overleven. Een beschutte volière is wel noodzakelijk, zo kunnen ze zich altijd even terugtrekken indien ze dit noodzakelijk achten. Een binnenhok is ook nooit overbodig. De bodem moet bedekt zijn met natuurlijke grond en met een laag bladloof. Een badje is ook raadzaam, ze houden ervan om dagelijks een bad te nemen.

De vogels zijn wel agressief jegens dezelfde soort. Zet dus nooit meerdere koppels bij elkaar.

Voedsel roodborstje

Roodborstjes eten eigenlijk alleen maar insecten. Geef ze Buffalo wormen, meelwormen, krekels, sprinkhanen en weideplankton. Ook pinky’s en broodkruimels zijn ze dol op. Je zou hier nog een zaadmengsel voor wildzang aan toe kunnen voegen.

Herkennen man/vrouw

Het is erg lastig om het verschil tussen man en pop te herkennen. Het enige punt wat zou kunnen verraden dat het een man betreft, is de mate van rood op de borst. Het mannetje heeft een iets fellere rode kleur op de borst dan het popje. Qua zang zijn er geen verschillen, man en pop zingen.

Kweken

Omdat de roodborstjes soms agressief op elkaar reageren kan kweken niet eenvoudig zijn. Het moet maar net klikken tussen de twee. Net als bij mensen moet er een klik zijn, anders kunnen ze elkaar nog wel eens vermoorden (hierin lijken ze natuurlijk niet op de mens). Ze leggen hun eieren in kleine nestkastjes. Gemiddeld leggen ze zo’n 6 eieren welke binnen 2 weken uitgebroed worden. Vooral tijdens deze periode zijn extra insecten zeer gewenst. Niet alle jongen verlaten enkele weken later het nest, sommige zullen helaas sterven omdat ze te zwak waren.

 

Extra opmerkingen

Het roodborstje is niet eenvoudig om te houden, ze zijn agressief naar andere vogels maar ook zeker naar elkaar.

Laat een reactie achter