roodborstje

Roodborstje

Het roodborstje is een zeer bekend en geliefd vogeltje in Nederland en omstreken. Het is een zangvogel uit de familie der vliegenvangers. De vogel is met geen enkel andere vogel te verwarren omdat deze vogel uniek is met de rode kleuren op de borst. Ze leven overal, van parken en tuinen tot aan het bos. Ze worden ongeveer 14 centimeter groot.

Het roodborstje heeft een rode borst, vandaar de naam. De vogel oogt ietwat dikkig. Ze hebben een roodbruine staart, de rug is bruin en de buik is lichtgekleurd. Hij valt al goed te horen vroeg in de ochtend.
Het roodborstje is een eenvoudig te houden vogel. Ze kunnen prima in ons klimaat overleven. Een beschutte volière is wel noodzakelijk, zo kunnen ze zich altijd even terugtrekken indien ze dit noodzakelijk achten. Een binnenhok is ook nooit overbodig. De bodem moet bedekt zijn met natuurlijke grond en met een laag bladloof. Een badje is ook raadzaam, ze houden ervan om dagelijks een bad te nemen.

De vogels zijn wel agressief jegens dezelfde soort. Zet dus nooit meerdere koppels bij elkaar.
Roodborstjes eten eigenlijk alleen maar insecten. Geef ze Buffalo wormen, meelwormen, krekels, sprinkhanen en weideplankton. Ook pinky’s en broodkruimels zijn ze dol op. Je zou hier nog een zaadmengsel voor wildzang aan toe kunnen voegen.

Mijn tips voor deze vogel



screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-59-04

Meer informatie

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-55-33

Meer informatie

screenshot-www.dierenfestijn.nl 2016-05-06 13-53-33

Meer informatie

Het is erg lastig om het verschil tussen man en pop te herkennen. Het enige punt wat zou kunnen verraden dat het een man betreft, is de mate van rood op de borst. Het mannetje heeft een iets fellere rode kleur op de borst dan het popje. Qua zang zijn er geen verschillen, man en pop zingen.
Omdat de roodborstjes soms agressief op elkaar reageren kan kweken niet eenvoudig zijn. Het moet maar net klikken tussen de twee. Net als bij mensen moet er een klik zijn, anders kunnen ze elkaar nog wel eens vermoorden (hierin lijken ze natuurlijk niet op de mens). Ze leggen hun eieren in kleine nestkastjes. Gemiddeld leggen ze zo’n 6 eieren welke binnen 2 weken uitgebroed worden. Vooral tijdens deze periode zijn extra insecten zeer gewenst. Niet alle jongen verlaten enkele weken later het nest, sommige zullen helaas sterven omdat ze te zwak waren.
Het roodborstje is niet eenvoudig om te houden, ze zijn agressief naar andere vogels maar ook zeker naar elkaar.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?