roodkoppapegaaiamadine

Roodkoppapegaaiamadine

De roodkoppapegaaiamadine is een prachtige vogel uit de familie der prachtvinken. Ze komen oorspronkelijk uit Nieuw-Caledonië, Nieuw Guinea en de Molukken. Het zijn zeer zeldzame vogels die je ook in deze landen niet snel zult zien. Ze houden van warmte en zoeken deze vaak op in dichtbeboste gebieden.

Herkenningspunten

Deze vogel heeft een rode kop, evenals de staart en keel. De vleugels, buik, nek en het achterhoofd zijn groen van kleur.

In een volière

De roodkoppapegaaiamadine kan niet overleven in een volière zonder verwarmd binnenhok. Ze houden enorm van warmte. Ze kunnen wel goed overweg met andere gezelschapsvogels en zijn vreedzaam van aard.

Voedsel roodkoppapegaaiamadine

Een zaadmengsel voor grasparkieten is prima voor deze amadines. Hier dien je wel paddy en onkruidzaad aan toe te voegen. Ook dien je eivoer met regelmaat toe te voegen aan het diner van de roodkoppapegaaiamadine. Wel dien je op te passen met levend voer, geef je ze tijdens de broedperiode teveel levend voer dan bestaat er een kans dat ze de jongen gaan aanvreten.

Herkennen man/vrouw

De man en de pop zijn bijna identiek aan elkaar. Er is slechts een enkel verschil, het vrouwtje mist namelijk de rode aarsveertjes. Het mannetje heeft deze wel.

Kweken

Deze vogels accepteren een nestkastje en gaan al vlug over tot broeden. Het popje legt ongeveer 3 á 4 eieren, welke binnen 2 weken uitgebroed worden. 3 weken later vliegen de jongen uit, ze worden nog wel een tijdje gevoed door de ouders.

 

Extra opmerkingen

De roodkoppapegaaiamadine is een vogel die prima met andere vogels samen kan.