Roodrugparkiet

Roodrugparkiet

De roodrugparkiet is een bekende Australische parkiet. Ze behoren tot de parkieten en worden ongeveer 27 centimeter groot. Er bestaan vele mutaties en verervingen van deze vogel, waardoor er vele verschillende kleuren zijn. Ze wonen in open beboste savannen, dichtbij het water. Soms leven ze zelfs in groepen van meer dan 100 vogels.

Herkenningspunten

Omdat er zoveel verschillende mutaties en verervingen zijn van deze parkiet, zijn echte overkoepelende herkenningspunten niet te noemen. De vogels hebben wel allen een lange staart, een overwegend groen verendek en een rode rug.

In een volière

De roodrugparkiet is een goed te houden parkiet. Ze hebben niet bijster veel nodig, het zijn rustige en stille vogels die tevens niet veel eisen stellen aan hun habitat. Ze kunnen zelfs prima samen met andere vogels, tijdens de broedperiode is dit echter afgeraden omdat ze dan agressief uit de hoek kunnen komen. Ze kunnen overleven in ons klimaat, maar een tocht- en vorstvrij binnenhok is wel gewenst.

Voedsel roodrugparkiet

Een zaadmengsel voor grote parkieten, aangevuld met eivoer, kiemzaad, levend voer, groenvoer en universeelvoer is voldoende voor de roodrugparkiet. Uiteraard mag grit en maagkiezel ook niet ontbreken, zo worden de zaden voldoende afgebroken in de maag van deze leuke vogels

Herkennen man/vrouw

De mannetjes hebben een fellere kleur dan de poppen. Ook hebben de mannen een rode stuit, welke de pop niet heeft.

Kweken

Deze vogels gaan eenvoudig over tot broeden. Ze hebben niet veel nodig. Op een leeftijd van 1 jaar zijn ze geslachtsrijp. Ze hebben het liefst een nestkast die ze zelf verder willen aanvullen met houtspaanders of zaagsel. De pop legt gemiddeld zo’n 6 eieren welke na 3 weken uitkomen. Nog een maand later verlaten de jongen het nest. Werkelijk een prachtig gezicht. Ze worden vervolgens nog enkele weken gevoed door hun ouders. Als dit proces voltooid is kunnen ze worden weggehaald bij de ouders.

 

Extra opmerkingen

De roodrugparkiet is een eenvoudig te houden vogel die niet veel nodig heeft.