schamalijster

Schamalijster

De schamalijster is een vogel uit de familie van de insecteneters. Oorspronkelijk leven ze in heel Zuid-Oost Azië. Voora op de Indonesische eilanden zijn deze vogels talrijk. Het zijn vrij agressieve vogels. Ze worden zo’n 35 centimeter groot.

Herkenningspunten

De vogel is aan de bovenkant van het lichaam blauw-zwart van kleur, met een glans. Op de buik roodoranje en de staart deels wit en deels zwart. De vogels hebben een prachtige zang.

In een volière

Deze vogels verlangen altijd naar warmte, het is dus aan te raden om wel een nachthok met verwarming te bouwen als je de schamalijster wilt aanschaffen. Het zijn enorm agressieve vogels, tegen de eigen soort maar ook tegen andere vogels. Vooral twee mannen in één volière kan tot problemen leiden. Houd nooit meer dan één enkel paartje in een volière, anders bestaat de kans dat ze elkaar vermoorden. De vogels houden overigens van een dicht begroeide volière.

Voedsel schamalijster

Deze vogels zijn echte insecteneters. Als basis kun je universeelvoer aan de vogels geven, aangevuld met eivoer en miereneieren. Ze smullen hier echt van! Ook kun je spinnen, sprinkhanen, Buffalo wormen, torren en andere insecten toevoegen. Fruit wordt ook geaccepteerd, geef ze alleen geen avocado, deze zijn zeer giftig.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje heeft mooiere kleuren en hebben een langere staart dan de poppen.

Kweken

In een geschikte volière, met veel planten, gaan de schamalijsters relatief snel over tot broeden. Het nest bouwen ze bij voorkeur in een halfopen nestkast, die ze zelf aanvullen met materialen als sisaltouw, mos, veren etc. Er worden bijna altijd 4 eieren gelegd die na 2 weken uitkomen. Zorg tijdens deze periode voor meer insecten, zo kunnen de jongen optimaal groeien. De jongen vliegen overigens na 3 weken uit. Ze worden dan nog een poosje gevoed door hun ouders.

 

Extra opmerkingen

De schamalijster is een agressieve vogel en zal snel overgaan tot het vermoorden van andere vogels!