Spitsstaartamadine

Spitsstaartamadine

De spitsstaartamadine is een hele leuke en actieve vogel voor in de volière. Hij is daarom ook zeer gewild. Ze zijn familie van de prachtvinken en leven oorspronkelijk in Noord-Australië. Ze leven hier voornamelijk op vlaktes met grote bomen. Het liefst leven ze in grote zwermen. Ze worden zo’n 16 centimeter groot.

De kop van deze vogel is zilvergrijs van kleur. Ze hebben een zwarte streep die loopt vanaf het oog naar de gele snavel. Ze hebben een grote vlek op de bovenkant van de borst. De vleugels zijn bruin van kleur en de staart is bruinzwart.
De spitsstaartamadine is een prima te houden vogel en zijn zeer geliefd bij volièrehouders. Ze zijn heel actief en zeer sociaal. Ze kunnen met vele andere volièrevogels samen. Ze vertonen zich in alle lagen van de volière. Het zijn sterke vogels die prima ons klimaat aankunnen, maar voor de nacht is een tocht- en vorstvrij binnenhok wel vereist. Ze slapen alleen in nestkastjes, hang dus een aantal op in de volière zodat ze genoeg keus hebben.
Een zaadmengsel voor kleine tropische vogels is voor deze leuke vogel voldoende als basis. Dit kun je regelmatig aanvullen met kiemzaad, fruit, groenvoer, onkruidzaden en halfrijpe zaden. Hier zullen ze van smullen. Natuurlijk dienen maagkiezel en grit ook altijd aanwezig te zijn in de volière. Hierdoor kunnen ze de zaden die ze eten beter afbreken in hun maag.
Het mannetje en het vrouwtje zijn nauwelijks te onderscheiden van elkaar. Je kunt het slechts opmerken aan de zang en balts. Alleen het mannetje doet dit namelijk.
Deze vogels gaan redelijk snel over tot broeden. Dit doen ze het liefst in een gesloten nestkast. Ze vullen dit het liefst zelf aan met sisaltouw, kokosvezel, mos, veren e.d. Zorg er dus voor dat dit ook in voldoende mate aanwezig. Gemiddeld worden er zo’n 5 eieren gelegd welke na 2 weken uitkomen. Wanneer de jongen uit het eieren zijn gekropen, dien je extra insecten te verstrekken om de jongen optimaal te kunnen doen opgroeien. Denk aan Buffalo wormen, of aan geknipte meelwormen. Drie weken later vliegen de jongen uit. Werkelijk een prachtig gezicht. Wat wellicht goed is om te zeggen is dat de jongen, wanneer ze zelfstandig zijn, uit de volière gehaald moeten worden. Ze kunnen namelijk ruzie krijgen met de vader.
Haal de jongen zodra ze zelfstandig zijn uit de volière, de vader kan namelijk een jonge spitsstaartamadine aan gaan vallen.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?