swiftparkiet

Swiftparkiet

De swiftparkiet is een middelgrote parkiet die sterk lijkt op een kruising tussen de reguliere parkiet en de lori. Ze worden zo’n 25 centimeter groot. Oorspronkelijk leven ze in het zuidoosten van Australië, Tasmanië en enkele omringende eilanden. De vogels trekken veel rond in grote groepen. Ze leven in beboste gebieden. Vaak trekken ze rond met lori’s.

Herkenningspunten

De swiftparkiet is overwegend groen. Ze hebben een rode kop met gele randen en op de oren zijn ze lichtblauw van kleur. Ook hebben ze een duidelijke streep aan de binnenkant van de vleugels.

In een volière

Deze vogels kunnen prima in een volière met ons klimaat. Wel dient er een binnenhok gerealiseerd te worden die tocht- en vorstvrij is. Ook moet de volière ruim opgezet zijn, zodat de vogels altijd rond kunnen vliegen. Ook houden ze enorm van veel takken in hun habitat. Hij is totaal niet agressief en kan daardoor prima samen met andere vogels. Ze worden eenvoudig tam.

Voedsel swiftparkiet

Een zaadmengsel voor grote parkieten is voldoende als basis, wel dien je hier fruit, bessen of peen aan toe te voegen. Tijdens het kweekseizoen is het toevoegen van krachtvoer geen overbodige luxe. Ook genieten de vogels erg van takken met knoppen of bloemen.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje en de pop lijken qua uiterlijk enorm op elkaar. Zo op het eerste oog valt er geen verschil te zien. Toch heeft het mannetje fellere kleuren dan de pop en hebben ze een oranje iris, waar de pop een bruingele iris heeft. Ook hebben de poppen een witte vleugelstreep aan de onderzijde van de vleugels.

Kweken

Het opmerkelijke aan de swiftparkiet is dat ze al in het eerste jaar gekweekt kunnen worden. Ze leggen hun eieren het liefst in een kleine nestkast met op de bodem een flinke laag turf. Het popje legt zo’n 5 eieren welke binnen 18 dagen uitgebroed worden. De jongen zien er heel leuk uit met hun donsveertjes. De jongen vliegen ongeveer na 5 weken uit. Werkelijk een prachtig gezicht.

 

Extra opmerkingen

De swiftparkiet is een niet-agressieve vogel die prima met andere vogels samen kan.

Laat een reactie achter