Tijgervink

Tijgervink

De tijgervink is een vogel die familie is van de prachtvinken. Ze leven in het wild in India en in de Indische Archipel. Het zijn werkelijk prachtige vogels die een leuke toevoeging zijn voor je volière. Ze worden zo’n 10 centimeter groot.

Herkenningspunten

Het mannetje is vooral rood van kleur waar het popje meer bruin is. Vooral tijdens het paarseizoen is het mannetje enorm rood van kleur. Alleen de vleugels zijn altijd bruin van kleur. Ze hebben een spitse snavel die roodoranje van kleur is.

In een volière

De tijgervink kan prima in een gezelschapsvolière terecht. Het zijn totaal geen lastige vogels, alleen kunnen ze ’s winters beter binnen gezet worden. Een verwarmd binnenhok is ook voldoende. De volière dient tevens op een beschutte plaats te staan. Het verblijf dient ook aangekleed te worden met veel groen, dit vinden ze erg fijn.

Voedsel tijgervink

Een zaadmengsel voor tropische vogels is voldoende voor deze vogels, maar wel als basis. Dit dien je wel aan te vullen met eivoer, insecten, paté en universeelvoer. Tijdens het broedseizoen is het raadzaam om ook levende insecten en onkruidzaden toe te voegen aan het diner. Natuurlijk dienen grit en maagkiezel ook altijd aanwezig te zijn, zodat de zaden goed afgebroken kunnen worden in de maag van de vogels.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje is rood van kleur. Vooral tijdens het paarseizoen springt de kleur rood van zijn verenkleed af. Het popje is bruin van kleur. Het verschil tussen man en pop is dus eenvoudig te herkennen.

Kweken

et kweken van tijgervinken is relatief eenvoudig. Wanneer ze zich op hun gemak voelen gaan ze al snel over tot broeden. Het is per paartje verschillend over wat ze prefereren qua nest. Soms bouwen ze zelf eentje, maar soms trekken ze ook in een nestkast die ze vervolgens aanvullen met beschikbaar nestmateriaal als sisaltouw, kokosvezel, mos en veertjes. Zorg er dus voor dat dit beschikbaar is als je wilt kweken. Het popje legt ongeveer 5 eieren welke na iets minder dan 2 weken uitkomen. Geef ze tijdens deze periode extra levende insecten. Dit is cruciaal voor een goede opvoeding van de jongen. 3 weken later vliegen de jongen uit. Echt een mooi gezicht! Ze worden vervolgens nog twee weken gevoed door hun ouders. Hierna kun je de vogels uit elkaar halen.

 

Extra opmerkingen

Een uiterst eenvoudig te houden vogel en tevens gaat de tijgervink ook snel over op broeden!

Laat een reactie achter