Turquoisineparkiet

Turquoisineparkiet

De turquoisineparkiet is een prachtige vogel uit de parkietenfamilie. Oorspronkelijk leven ze in Zuidoost-Australië, waar ze leven in open bossen en beboste weiden. Ze komen niet heel veel voor en leven voornamelijk in groepjes. Ze worden zo’n 22 centimeter groot.

De bovenkant van deze parkieten is helder groen van kleur. Het gezicht is blauw met lichtblauwe wangen. De onderkant van het lichaam is voornamelijk geel van kleur. De vleugels zijn blauw en de staart is groen.
De turquoisineparkiet is een levendige vogel die veel van vliegen houdt. Een grote volière is dus zeker nodig. Verder is het een sterke vogel die veel aankan, een vorst- en tochtvrij binnenhok is wel aan te bevelen. Het is een ideale vogel voor een beginner. Ze zijn totaal niet moeilijk en goed tam te krijgen. Tevens kunnen ze goed samen met andere tropische vogels. Echter kunnen ze niet samen met soortgenoten of andere parkieten tijdens het broedseizoen. De mannetjes kunnen dan namelijk ruzie met elkaar krijgen.
Je kunt deze vogels prima grof parkietenvoer geven, maar ook neophema-voer is prima als basis. Hieraan kun je fruit, andijvie, jonge spinazie of sla aan toevoegen. Zo nu en dan wordt trosgierst ook gewaardeerd. Natuurlijk dienen grit, maagkiezel en sepia altijd beschikbaar zijn.
Het verschil tussen man en pop is eenvoudig te constateren. Het mannetje heeft namelijk een rode schouderbalk. Het popje heeft deze niet. Ook is de kleur bij de pop minder intensief als bij de man.
Deze parkieten gaan redelijk snel over tot broeden. Huisvest een koppel in een volière voor de beste resultaten. Zorg ervoor dat er geen andere parkieten in de volière zitten. Ze maken geen nest maar leggen de eieren gewoon op de grond. Het popje legt gemiddeld zo’n 5 eieren welke binnen 3 weken uitgebroed worden. Ongeveer een maand later vliegen de jongen uit waarna ze nog 2 weken gevoed worden door het mannetje. De pop krijgt rust of begint dan al aan een tweede nest.
De turquoisineparkiet is één van de weinige parkieten die je samen kunt plaatsen met andere tropische vogels.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?