Valkparkiet

Valkparkiet

EDe valkparkiet is een vrij populaire vogel onder volièrehouders. Ze behoren niet tot de parkieten, zoals de naam doet vermoeden, maar tot de kaketoes. Van oorsprong komen ze uit Australië. Het is een hele vreedzame en lieve vogel, vandaar ook dat hij zo populair is. Ze worden zo’n 33 centimeter lang.

Herkenningspunten

De vogel is voornamelijk grijs van kleur, met enkele witte vlekken op de vleugels. Ze hebben een zeer lange staart die ongelijk groot is. Ze hebben een gele kop en een rechtopstaande kuif, hun handelsmerk. Ook hebben ze een oranjerode vlek op de wangen.

In een volière

De valkparkiet is ontzettend populair. Dit komt waarschijnlijk door zijn vreedzame gedrag. Ook stelt de vogel weinig eisen aan zijn verblijf en raakt hij snel gewend aan mede-bewoners en hun eigenaar. Ze hebben een ruime volière nodig zodat ze altijd even een stukje kunnen vliegen. Ook een vorst- en tochtvrij binnenhok is zeker benodigd, zodat ze zich met kou of in de nacht altijd even terug kunnen trekken.

Valkparkieten doen andere vogels geen kwaad. Je kunt ze dus bij alle andere vogels in een volière zetten. Wel dien je er natuurlijk op te letten dat dit vanuit de andere vogel ook zo is, parkieten bijvoorbeeld kunnen namelijk agressief uit de hoek komen jegens andere vogels.

Voedsel valkparkiet

Grof parkietenzaad is voor de valkparkiet een prima basis. Dit dien je echter wel zelf aan te vullen met groenvoer en natuurlijk ook altijd vers drinkwater. Ook dient er altijd maagkiezel en grit aanwezig te zijn in de volière. Dit is goed voor de vermaling van het eten. Wanneer je wilt kweken is het toevoegen van eivoer prima.

Herkennen man/vrouw

Het mannetje heeft een veel fellere kleur dan het popje. Vooral de rode en gele kleuren zijn bij het popje een stuk minder intensief.

Kweken

Het kweken van valkparkieten is niet heel lastig. Ze accepteren vele soorten nestkasten, hier hoef je je dus niet druk over te maken. Ze vullen dit zelf nog aan met allerlei soorten nestmaterialen, als zaagsel, hout of houtspaanders. Het popje legt gemiddeld zo’n 4 á 6 eieren welke binnen 3 weken uitgebroed worden. Werkelijk een prachtig gezicht als de jongen het ei uitkruipen. Na ongeveer 5 weken vliegen de eerste jongen uit, ook dit is werkelijk waar een genot om te zien. Ze worden vervolgens nog zo’n 3 weken door hun ouders gevoed.

 

Extra opmerkingen

Een valkparkiet is een ideale startersvogel.

Laat een reactie achter