Zonparkiet

Zonparkiet

De zonparkiet is werkelijk een prachtige vogel die door veel mensen wordt gewaardeerd. Ze zijn familie van de papegaaien, en komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Vooral Brazilië, Venezuela en Guyana doen ze aan. Het zijn hele sterke vogels die veel kapot maken. Ze worden zo’n 30 centimeter.

Deze prachtige vogels hebben een goedgekleurd verenkleed. Op de kop, borst en rug zijn ze veelal oranje tot rood van kleur. Rondom de ogen hebben ze een rode kleur. De snavel is grijs en de vleugels deels groen, deels geel/oranje. Ze hebben een lange staart die vaak groen is.
Deze vogel is zeer populair omdat ze enorm snel populair worden. Toch kan het houden van deze vogels in een volière problemen opleveren met de buren. Ze maken namelijk enorm lawaai. Wanneer je hier geen rekening mee hoeft te houden, kun je ze het best met een koppel plaatsen. Ze zijn best agressief tegen andere vogels, helemaal tijdens de broedperiode.De vogels zijn sterk en kunnen prima in ons klimaat overleven. Wel is een vorst- en tochtvrij binnenhok goed om te hebben. Zo kunnen ze zich altijd even terugtrekken indien nodig. Ook houden ze van een douche, je zou bijvoorbeeld een deel van de volière onbeschut kunnen laten zodat ze met de regen hier kunnen douchen. De vloer dient van beton of cementtegels gemaakt te zijn. Hier kun je zand of schelpen overheen strooien.

De vogels zijn enorme slopers. Zorg ervoor dat je volière van metaal is gebouwd. Ook zitstokken gaan er snel aan wanneer deze van hout zijn. Één nacht knagen en ze hebben het al kapot.
Papegaaienvoer is prima als basis voor deze vogels. Geef ze echter niet teveel zonnebloempitten, deze zijn te vet voor de vogels. Geef ze ook regelmatig fruit of andere soorten groenvoer. Geef ze regelmatig wat eivoer, helemaal tijdens de kweekperiode is dit essentieel. Natuurlijk dienen maagkiezel en grit ook altijd aanwezig te zijn.
Er zijn geen verschillen tussen man en pop. Een DNA-test is de enige test die uitkomst kan bieden of het een man of pop betreft.
Zonparkieten gaan redelijk eenvoudig over tot broeden. Wanneer het een jong koppel betreft kunnen er nog wel rare capriolen ontstaan, zoals dat ze het nest met eieren verlaten of zelfs de jongen verlaten. Bij oudere koppels gaat dit altijd wel goed. Het popje legt zo’n 3 tot 4 eieren in een uitgeholde natuurstam. Ook van hout gemaakte nestkasten worden wel geaccepteerd. Ze slapen overigens ook in deze nestkasten, zorg er dus voor dat deze er altijd hangen.

De eieren worden in 3 weken uitgebroed. De jongen hebben eivoer nodig om op kracht te komen en op te groeien. De jongen blijven lang in het nest, liefst 2 maanden. Vervolgens vliegen ze uit en kunnen ze gerust bij de ouders blijven. Ze zullen niet ruzie krijgen en zijn behoorlijk verdraagzaam, in tegenstelling tot andere vogels.
De zonparkiet is een prachtige vogel, die ook nog eens goed samen kan leven met zijn eigen jongen, dit is best uniek voor vogels.

Bekijk ook de andere vogels

grasparkiet tam maken

De parkieten

Parkieten zijn werkelijk prachtige vogels. We bieden enorm veel informatie over allerlei verschillende soorten parkieten. 

roodborstje

Zangvogels

Ook in Nederland en België vind je vele vogels die ook in een volière te vinden zijn. Vind informatie op deze pagina voor zangvogels.

kanarie

Kanaries en meer

De kanarie is een zeer populaire vogel voor in de volière. Maar wist je dat er nog veel meer vogels zijn voor in de volière?

papegaaienziekte

Papegaaien

Enorm veel mensen hebben ook papegaaien in hun volière. Maar hoe moet dit nou eigenlijk en hoe kun je kweken?