zwartkopcaique

Zwartkopcaique

De zwartkopcaique is een mooie vogel die de laatste jaren steeds populairder wordt. Van oorsprong leven ze in Zuid-Amerika. Voornamelijk in Brazilië en Guyana. Ze worden zo’n 23 centimeter groot.

Herkenningspunten

De kop is zwartgekleurd, vandaar ook de naam. De rug en de veren zijn groen van kleur, de onderkant van de buik is geel, evenals de bovenkant van de borst. Ze hebben een grijze snavel. Er zijn al meerdere mutaties geweest, dus het kan mogelijk zijn dat ze niet helemaal voldoen aan deze punten.

In een volière

Wanneer je een rustige vogel wilt ben je met de zwartkopcaique niet op het goede adres. Het zijn hele levendige vogels. Ze staan constant te springen, of zijn aan het klimmen. Het zijn hele nieuwsgierige vogels die snel tam worden. Ze zijn heel speels. Ze kunnen echter behoorlijk wat lawaai veroorzaken, houd hier dus rekening mee als je bijvoorbeeld buren hebt. Ze kunnen prima samen met soortgenoten maar niet met andere vogels.

Deze vogels houden enorm van warmte. Een verwarmd binnenhok is dus geen overbodige luxe. Deze dient ook tocht- en vorstvrij te zijn.

Voedsel zwartkopcaique

Een gemengd papegaaienvoer is prima als basis voor de zwartkopcaique. Wel dient dit aangevuld te worden met fruit of een paar noten. Ook smullen ze van een stukje brood, kaas of yoghurt. Geef dit echter met mate.

Herkennen man/vrouw

Er zijn geen uiterlijk waarneembare verschillen op te merken tussen man en pop. Een DNA-test is de enige manier om erachter te komen of het een man of pop betreft.

Kweken

Zwartkopcaiques willen altijd een nestkast ter beschikking hebben. Ze slapen hier namelijk in en broeden erin. Vaak knagen de vogels aan de kast, om zo houtspaanders te kunnen gebruiken als nestopvulling. Het popje legt zo’n 4 eieren welke binnen 24 dagen uitgebroed worden. De jongen blijven best lang in het nest zitten. Na zo’n 9 weken vliegen ze uit. Werkelijk een prachtig gezicht. Ze zijn 3 weken later volledig zelfstandig en kunnen dan eventueel weggehaald worden.

 

Extra opmerkingen

Geef de zwartkopcaique NOOIT chocolade of avocado, deze zijn giftig!

Laat een reactie achter