zwartkopsijs

Zwartkopsijs

De zwartkopsijs is een vogel uit de familie van de vinkachtigen. Ze komen in Zuid-Amerika voor. Voornamelijk in Mexico, Argentinië, Bolivia en Brazilië. Ze worden zo’n 12 centimeter groot.

Herkenningspunten man/pop

Het mannetje en de pop zien er beide anders uit. Het mannetje heeft een zwarte kop, gele onderzijde en een geelzwarte bovenzijde. De snavel en de poten zijn tevens zwart van kleur. De pop heeft een olijfgroene bovenzijde, tevens is de kop ook olijfgroen van kleur. De buik is wit en de staart zwartbruin.

In een volière

Deze vogels zijn zeer vreedzaam naar andere bewoners toe. De mannetjes kunnen echter wel agressief zijn tegen elkaar in het paarseizoen. Plaats dus een enkel koppel in een volière. Wanneer je ze houdt met de kanarie, is het ook mogelijk dat ze hiermee gaan bastaarden. Het is maar de vraag of je dit wilt natuurlijk.

Ze hebben het liefst een goed beplante volière met een vorstvrij binnenhok. Ze kunnen overigens prima overleven in de Nederlandse/Belgische winter.

Voedsel zwartkopsijs

Een gemengd kanarievoer aangevuld met wildzangzaad is prima als basis voor deze vogels. Kiemzaad, insectenpaté en wat eivoer is ook prima om als toevoeging te gebruiken. Groenvoer is ook goed, maar wees hier spaarzaam mee. Natuurlijk dienen ook grit en maagkiezel altijd aanwezig te zijn. Op deze manier kunnen de zaden beter verteerd worden in de maagjes van de vogels.

Tijdens de broedperiode is het raadzaam om extra insecten toe te voegen aan het dieet. Denk bijvoorbeeld aan meelwormen, Buffalo wormen of miereneieren.

Extra opmerkingen

Geef de zwartkopsijs nooit avocado, dit is giftig!

Kweken

Het boeken van goede broedresultaten met de zwartkopsijs hoeft niet moeilijk te zijn. Ze bouwen zelf een nest met beschikbaar nestmateriaal als sisaltouw, kokosvezel en hooi. Het popje legt ongeveer 5 eieren die na 2 weken uitkomen. Verstrek op meerdere momenten van de dag extra insecten. De jongen vliegen uit als ze ongeveer 2 weken oud zijn.